TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Jog kategória termékei
A hatalom és az állam

: A hatalom és az állam

Kiadás:

Budapest, 1977

Kiadó:

Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Kategóriák:

Jog Politika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

546 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632204220

tartalom:

"Mi a hatalom? Mi a politikai hatalom és az állam kapcsolata? Melyek az állam legfőbb vonásai? Van-e önálló politológia? E kérdések izgatják a politikai közgondolkodást. A szerző ezekre keresi a választ. E munka a hatalom lényeges vonásainak megismerése végett áttekinti a marxista társadalomelmélet eredményeit. Kritikusan elemzi a polgári politológia hatalom meghatározásait, rögzíti a fölhasználható eredményeket. Újszerűen határozza meg a hatalom történetiségét és egyéb fogalmi ismérveit; kiemeli, hogy a hatalom a társadalmi fejlődés állandó velejárója. Elemzi a hatalom különböző fajtáit, ezek viszonyát s a politikai hatalom elsődlegességét. Sokan azonosítják a politikai hatalmat, a politikát és az államot. A szerző ezzel szemben bizonyítja a politikai viszonyok és az állam elkülönültségét s kölcsönös kapcsolatát. Összefoglalja az állam sajátos vonásait és hangsúlyozza: az állam a hatalom koncentrátuma. Külön foglalkozik a közéleti demokrácia és az állam elhalásának problémáival. A hagyományos fölfogástól eltérően határozza meg az államok osztályozására szolgáló fogalmakat. Végül a szerző tudományrend-szertani következtetéseket von le, s állást foglal a politológia önállósága mellett és igényli az államtudomány rendszerének fejlesztését, jelzi újabb kutatási területeit, irányait. A könyv elsősorban államelméleti munka, mondanivalója azonban túlterjed az állam- és jogtudomány területén s a társadalom politikai-közösségi problémái iránt érdeklődők figyelmét is igyekszik fölkelteni."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!