TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Jog kategória termékei
Általános jogi ismeretek

: Általános jogi ismeretek

Kiadás:

Pécs, 1999

Kiadó:

Comenius Bt.

Kategóriák:

Jog

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

170 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"A jog legegyszerűbben magatartási szabályként határozható meg. A jognak a társadalomban létező magatartási szabályrendszerek között kitüntetett, különleges szerepe van. Az erkölcsi szabályokkal, más társadalmi normákkal vagy a technikai szabályokkal (pl. üzemeltetési vagy használati utasítás) összehasonlítva feltárulnak a szembeötlő különbségek. A jog szabályai mindenkire kötelezőek, az állam által kikényszeríthetők, és tartalmuk - legalábbis a modem társadalmakban - viszonylag pontosan megismerhető. A jog, mint magatartási szabály előírja a követendő, esetleg ajánlott magatartást. A követendő, előírt magatartás lehet aktív magatartás, azaz cselekvés (pl. március 20-ig be kell nyújtani a jövedelemadó-bevallást). A jog parancsa egyes esetekben a cselekvéstől való tartózkodást írja elő. Ez a passzív magatartás lehet tilalom, vagy más magatartásának tűrése. Az adózó köteles tűrni például, hogy az adóhatóság ellenőrzés céljából helyiségébe belépjen, ahol az adóköteles tevékenységet folytatja. A jogszabályok, másképpen jogi normák mögött ott áll az állami elismerés. A jogot az állam alkotja vagy legalábbis bünteti, azaz szankcionálja a jogi magatartási szabályok megsértését. A modem társadalmakban a jogszabályalkotás a jogképződés leggyakoribb módja. A jogot tehát rendszerint az állam alkotja, de más esetekben (szokásjog, különböző önkormányzatok normái) is ott áll e szabályok mögött az állami kikényszerítés lehetősége, egyfajta hatalmi elem."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!