TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Jog kategória termékei
Törvénykezési reformok Magyarországon (1890-1900)

: Törvénykezési reformok Magyarországon (1890-1900)

Kiadás:

Szeged, 2006

Kiadó:

Csongrád Megyei Levéltár

Kategóriák:

Jog Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Dél-Alföldi Évszázadok

Terjedelem:

351 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9789637237683

tartalom:

"A dualizmuskori magyar bírósági szervezet folyton változó, alakuló és tökéletesedő formát mutatott. Ilyenképpen állandó törvénykezési szervezetről csak meghatározott periódusokon - gyakorlatilag évtizedeken - belül beszélhetünk. Mind a rendes, mind a külön bíróságok egymást kiegészítő reformok útján nyerték el végleges - quasi klasszikusnak tekinthető -formájukat az első világháború előtt. Értekezésünkben ebből a folyamatból a 19. század utolsó évtizede jellemző eseményeinek még nem vizsgált történéseit elemezzük. Elsőként a Szilágyi Dezső igazságügy-miniszter (1840-1901) nevéhez fűződő királyi ítélőtáblai reformot - korabeli szóhasználattal élve: decentralizációt - vagyis az 1890. évi XXV. tc. végrehajtásának és a hozzá kapcsolódó bírói szolgálati jogviszonnyal összefüggő modifikációnak (1891. évi XVII. tc.) a lépéseit tárjuk fel. Mindez tartalmazza többek között az újonnan megszervezett ítélőtáblák felállításának részletes eseménynaplóját is. Az értekezés második részében az esküdtszék intézményének magyarországi fejlődését mutatjuk be, kiemelve belőle a két nagy reformer, horvát Boldizsár és Szilágyi Dezső eredményeit. Különös figyelmet szentelünk az I867-ben kodifikált sajtó-esküdtszéki eljárásnak, majd pedig a Bűnvádi perrendtartás megalkotásával végrehajtott reorganizációnak, s ezek kritikájának - illusztrálva az elméletet a gyakorlatból vett jogesetekkel is. Reményeink szerint e munka mind az alkotmány- és jogtörténészek, mind a gyakorló jogászok, valamint a levéltárosok számára haszonnal forgatható adalékul szolgál majd bírósági szervezetünk históriájának teljesebb megismeréséhez."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!