TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Jog kategória termékei
Válaszúton - húsz év múltán. Vitában jogunk alapjairól és céljairól

: Válaszúton - húsz év múltán. Vitában jogunk alapjairól és céljairól

Kiadás:

Pomáz, 2011

Kiadó:

Kráter Kiadó

Kategóriák:

Jog

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

256 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789632980522

tartalom:

"A magyar jogrend megújulásában az egyik legneuralgikusabb kérdés eddigi féllábas fejlődésünk. A magyar magánjogi hagyomány tudniillik képes volt búvópatakszerűen elmúlt időinkön keresztül is mai jogunkba szervesülni, ezzel szemben ezredéves sikeres azonosságunkat biztosító, újításaival régi korokban is úttörő közjogi hagyományunk utód és folytatás nélkül az enyészetre bízatott. Márpedig ha holnap meghozandó alaptörvényünk is történeti alkotmányunknak a része, aminek közmeggyőződés szerinti megalapozásában felsejlik a Szent Korona-tan, úgy adódhatnak talán új premisszák országunk földjének és vagyonának megóvásához is. Mint elmúlt ezredévek jogászi bölcsessége kiegyensúlyozott s kiegyensúlyozó életszerűségének az örökösei, elutasíthatjuk egykori rossz megfogalmazások rendíthetetlen uralmának formalizmusát, vallva, hogy merő jogászkodás nem teheti egy nemzet kifosztását véglegessé, bűnök büntetlenségét jogmegvalósulássá. A hagyomány az egyetlen forrás és éltető erő, a megújulás esélye, mert kimeríthetetlen. Miközben ugyanaz, mégis mindenkor más - csakúgy, mint életünk. Ha szuverén a nemzet gyűlése, mely törvényt ad, úgy uralkodhat-e más felette? Anglia maga a változandóság, joguk alapja mégis a valahaiság: immemorial custom of the Realm. Kezdetektől fogva megvoltnak vélt birodalmi szokásrend ez. Senki sem látta, senki sem kutatja, mégis minden aktusuk változatlanul jelenlévőnek tekinti. Joguk létükbe szervesült, mert nem az élettel szemben, hanem benne határozta meg magát. Polgárságot teremtett, élhető és uralható életet, belakható országot. Senkit nem érnek benne titkos fogások, amelyekkel bármi a visszájára fordítható. Az ő találmányuk az egyszerűség; az óvatos előrehaladás, a tapasztalatok érlelése úgyszintén. Ha egészséges viselet helyett folyvást páncélokat aggatunk magunkra, amikkel lassan már fölemelkedni, mozogni sem tudunk, mást aligha okolhatunk. Tanulnunk azonban kellene múltunkból, magunk és mások bármikori kudarcából és sikeréből."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!