VALLÁS / Judaika kategória termékei
Humanizmus, reformáció, antitrinitarizmus és a héber nyelv Magyarországon

: Humanizmus, reformáció, antitrinitarizmus és a héber nyelv Magyarországon

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Akadémiai Kiadó

Kategóriák:

Judaika Magyar történelem Művelődéstörténet Nyelvészet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Humanizmus és Reformáció

Terjedelem:

271 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A szerző a XVI, századi magyar művelődés eddig alig érintett vonulatának, a héber nyelvnek és a postbiblikus zsidó irodalomnak a magyar ideológiatörténetben elfoglalt helyét, művelőit, és azok hatását vizsgálja. Mátyás humanista udvarának hagyományaitól a szombatosságig nyomozza a héber nyelv és irodalom hazai szerepét. Szemügyre veszi a magyar bibliafordításokat (Sylvester János, Melius Péter, Heltai Gáspár, Károlyi Gáspár és mások munkáit), és megállapítja héber eredeti, illetve közvetett héber forrásaikat. Áttekinti a humanista Sylvester János nyelvtanának megjelenésétől Bogáti Fazekas Miklós verses históriájáig terjedő korszak ideológiai áramlatait. Rámutat eddig ismeretlen, elveszett művekre. Ennek során rekonstruálja Melius Péter debreceni prédikátor József rabbi ellen írt vitairatát. Elemzi Dudith András Stancaróhoz írt levelét, amelyben a "magyar Erasmus" nyilatkozik a héber bibliáról. A záró fejezetekben tisztázza Bogáti Fazekas Miklós unitárius pap és énekköltő életrajzát, bemutatja műveit, meghatározza a magyar ideológiatörténet fejlődésében elfoglalt helyét."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!