VALLÁS / Judaika kategória termékei
Ideológiai élet; Magánélet

: Ideológiai élet; Magánélet

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó

Kategóriák:

Judaika Lengyel irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

271 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639171794

tartalom:

Henryk Grynberg (1936) két kisregénye Lengyelországban, a holokauszt utáni két évtizedben játszódik. Hőse önéletrajzi alak, egy elpusztult világ túlélője, akire újabb megpróbáltatások várnak az ötvenes-hatvanas években. Identitásában van valami színészi. Gyermekkoráról annyit tudunk, hogy a német megszállás alatt bujkált, nem a saját nevét viselte, kitalált múltja volt, mesterséges világban élt. A mimikri a sztálini korszak iskoláiban is folytatódott: az új szereposztás szerint a homogén ideológiai állam alattvalója, aki boldogan feláldozza zsidó kultúráját és személyes autonómiáját az utópiáért. Mint a főhős, érettségi után Grynberg is újságírást tanult a Varsói Egyetemen (1954-­58), ez megkönnyítette számára, hogy átlássa az 1956-ot követő társadalmi folyamatokat, és figyelemmel kísérje a zsidók újból megindult exodusát. Hogy identitását visszaszerezhesse, ahhoz valóban színésszé kellett válnia. Az Ida Kamin´ska társulatában töltött évek (1959-­67) alatt megtalálta helyét a túlélők közösségében, ez tette lehetővé azt is, hogy író legyen: ,,A Zsidó Színházban való bemutatkozásommal egy időben kezdődött írói pályám. Az ihletet az adta, amit Oriana Fallaci a következőképpen határozott meg: hozzájárulni ahhoz, hogy a holtak kevésbé holtak legyenek. Meg voltam győződve arról, hogy legalább ezt nem veszik el tőlem, meg sem próbálják elvenni, de tévedtem. El kellett mennem, hogy megmentsem azt, ami az enyém.'' A színpad és a nézőtér közt nincs határ, a szereplők önmagukat alakítják, önmaguknak játszanak. 1967 decemberében, a társulat amerikai vendégjátéka során Grynberg menedékjogot kért, nem tért vissza Varsóba. Döntését az antiszemita kampány mellett a gyakori cenzurális beavatkozásokkal indokolta. Művei emigráns kiadóknál jelentek meg, nagy részük 1990-ig be volt tiltva. Azóta a szerző elfoglalta az őt megillető helyet a lengyel irodalmi életben. Grynberg legfeltűnőbb vonása az, hogy az identitás visszaszerzéséért folytatott küzdelemnek rendeli alá az írást. Nem fikciót szerkeszt, családja szenvedéstörténetéhez fordul, saját emlékezetére épít, azt állítja szembe a pusztuló közösség történetét meghamisító hazugsággal.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!