VALLÁS / Judaika kategória termékei
Jeruzsálem térben és időben

: Jeruzsálem térben és időben

Kiadás:

h. n., 1975

Kiadó:

A szerző

Kategóriák:

Judaika Művelődéstörténet Közel-Kelet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

224 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

Erec Jiszráélba nem utaznak, hanem felmennek. A bevándorlás nem "immigration", hanem "alija", azaz felmenetel. Szép szó, de tartalmát nem érzed azonnal a lud-i repülőtéren, még kevésbé a haifai kikötőben. Mert az aszfaltút nem szentföld, s a nyüzsgő, dolga után rohanó tömeg nem jámbor papok gyülekezete. Megilletődött ábrázattal nézel körül, de fejed a vámvizsgálaton jár. Büszkeség dagasztja kebled - ha zsidó vagy - mikor a földi paradicsommá változtatott sivatagi kibuc pázsit-szőnyegét taposod, vagy ha a tel-avivi felhőkarcolók ormát keresi szemed. Ámulsz - ha keresztény vagy - mikor a katonai felvonlást szemléled, vagy az izmos dolgozók ütemes munkáján akad meg tekinteted: Ezek is zsidók? Igazán? De a Szentföldet, múltadat, ősi önmagadat Jeruzsálemben kell keresned. Oda felmégy, nem utazol. Nem kirándulni mégy. Jeruzsálembe zarándokolsz. Ahogy közeledsz a Városhoz, mind erősebben hatalmába kerít a megilletődöttség érzése, mely nem hagy el akkor se, ha profán ügyek intézésére sietsz. A kőházak között vallásos negyedek szűk utcáin izraelinél zsidóbbnak érzed magad. Ha pedig az Óvárosba vezet az utad - úgy hinni véled, egyszer már jártál arrafelé. Előbbi életedben, utoljára vagy kétezer esztendővel ezelőtt. Jeruzsálem, keresztény zarándokok tanúsága szerint is, sokkal erősebb hatást tesz a hívőre, mint a Vatikán. Művészi alkotások nem kerülnek utadba, bármerre is jársz Jeruzsálemben. De ha az ősi követek, romfalakat, pincék, barlangok mohos oldalát simogatod - érzed, mialatt szemed behunyod, mint árad ujjaid hegyéről szívedig a csodás, misztikus fluidum: a történelem. És ha egyszer érezted azt a mélységes megindulást, melyet oly kevés hely tud lelkedből kiváltani, akkor eljössz újra meg újra, minden cél nélkül, csak azért, hogy itt légy. Hogy barangolj az utcákon, hogy átengedd magad egy könnyes szentimentalizmus szép érzetének, melyet nem szégyellsz Jeruzsálemben. Hogy elsírd bánatod a Falnál, hogy hálát adj a Teremtőnek, aki megengedte, hogy megérd a zsidó feltámadást. De ne csak érezd, ismerd is meg a Várost, tudd meg titkaid. Legyen ez a könyv kísérőd, kalauzod négyezer éves történelmi utadon kövek, romok, várfalak, templomok és új középületek közt. Olvasgass benne, vedd elő otthon is, tanulmányozd térképeit, míg úgy megismered, hogy magad mutatod be gyerekeidnek, barátaidnak, új oléknak, zarándokoknak.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!