VALLÁS / Judaika kategória termékei
Rettegés

: Rettegés

Kiadás:

Budapest, 2006

Kiadó:

Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó

Kategóriák:

Judaika Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

177 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9789639512283

tartalom:

˝A Rettegés indító kulcsmondata: Menni vagy maradni? A kérdést a fiatal Domán István, a Rabbiszeminárium és a Bölcsészkar végzettje nem mint zsidó származású, hanem mint tudatos zsidó értelmiségi tette fel magának. 1956-ban, a forradalom leve­rése utáni hetekben. Erre a kérdésre-kételyre fűződik fel a szerző és nemzedéke élete. Társadalom- és jellemrajz belülről megírt, megszenvedett dokumentuma, amelynek a nézőpontja karakterisztikusan zsidó. Ilyesfajta önéletrajzot írtak már többet is - amelyek mind a soával értek véget, vagy külföldön, többnyire Izraelben vagy az USA-ban folytatódtak. Olyat, ami az ötvenes éveket és a forradalmat írta volna le ebből a szempontból, szinte alig ismerünk. Domán István könyvének fő értéke a történelem zsidónézetből. Ugyanis folyamatokat, közérzetet, atmoszférát és pszichológiát csak az ilyen egyéni tapasztalatokon s az egyén pszichéjén keresztül megérzékített emlékezés tud nyújtani. Ez a kép nem vigasztaló, de legalább illúziómentesen igaz. Az illúziók kialakulása, kiürülése, megtörése sodorja a történetet és viselőjét. Az 1945-ben a Vörös Hadsereg fel- (és nem meg-) szabadította zsidó értelmiségi fokozatos kiábrándulása megszabadítóiban, s a rendszerben, amelyet eleinte üdvözölt, de a későbbiekben fokozatosan eltávolodott tőle. Mai szemmel az illúzió megvallása az igazi bátorság. A kiábrándulás lépcsőfokai azért olyan elemi erővel szemnyitogató dokumentumok, mert olyan individuumban megy végre, aki nemcsak hitt benne, de puszta létezését is neki köszönhette. A megelevenedett pesti utca ritka mélyélességű dokumentumai pedig sokkszerűen ismerősek.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!