VALLÁS / Judaika kategória termékei
Reubeni herceg

: Reubeni herceg

Fordító:

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Tábor (Tabor) kiadás

Kategóriák:

Judaika Német irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A Zsidó Irodalom Barátai

Terjedelem:

351 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A tömegfantázia megáradt hullámainak minden korban akadtak mesteri úszói, akik rekordot érnek el a nép hiszékenységének kizsákmányolásában. A messianizmus területén különösen azokban a századokban, amikor vallási mozgalmak korbácsolták fel a kedélyek nyugalmát, jelentkeztek félig szélhámosok, félig próféták, akiknek különös pályafutása végül is tragikumba torkollott. Ilyen karriert rajzolt ki Max Brod a Reubeni herceg című regényében. A jámbor és tudós prágai tóramásoló fia, Dávid már gyermekkorában felfigyel a tételre: Szeresd az Örökkévalót mindenfajta hajlamokkal, a jóval és rosszal egyaránt. Amint Dávid fiatalemberré cseperedik, viszonyt köt egy keresztény lánnyal, és a körülmények úgy alakulnak, hogy ezáltal egy nagy veszedelmet háríthat el a prágai zsidóság feje felől. Dávid igazolva látja az elvet, hogy az Örökkévalót jó és rossz hajlamokkal egyaránt szeretni kell. Miután a szerelmi viszonyt kénytelen-kelletlen likvidálja, nagy célt tűz ki maga elé: diplomáciai úton lehetővé teszi, hogy a Szentföld ismét a zsidóság kezére kerüljön. Tervét arra a hazugságra építi fel, hogy ő egy arábiai zsidó királyság meghatalmazott követe. Ezzel a hazugsággal akarja szolgálni Izrael Istenét, aki odaesküdte az Ígéret földjét kiválasztott népének. Fehér lovon vonul be Rómába, összeköttetést talál magához a pápához, impozáns sikereket ér el, barátságot köt Michelangelóval és Machiavellivel, a zsidóságból egyre több rajongó gyülekezik köréje, míg végül beteljesedik a sorsa: Regensburgban elfogják, és élete az inkvizíció börtöneiben kallódik el. [687] A tulajdonképpeni regény a könyv első része, amely csupa poézis és a megelevenítő művészet bravúrja. Ez az első rész egyébként is kerek egész, amelynek mint regénynek nem kívánkozik folytatása. A második rész olvasmánynak szintén rendkívül érdekes, de művészi nézőpontból tekintve inkább csak történelmi enumerációja azoknak a Dávid körül csoportosuló adatoknak és tényeknek, amelyeket a történelmi feljegyzések erről a titokzatos emberről megőriztek. Mozgalmas és karakterisztikus korkép a tizenhatodik század első évtizedeiről. Mindenesetre a könyv bepillantást enged a zsidóprobléma tragikus mélységeibe." Újhelyi Miklós

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!