Az 1950-es években hazánkban is megindult a fluidizációs kutatás, és az elmúlt években üzemi megvalósítást is nyert. Vegyiparunk számos területén nagy lehetőségek vannak a fluidizációs eljárás alkalmazására, és ez minden valószínűség szerint jelentős mértékben hozzájárulhat vegyiparunk fejlesztéséhez. A fluidizációs eljárásról külföldön több könyv jelent meg. Ezek a munkák azonban legnagyobbrészt az eljárás elméleti összefüggéseit tárgyalják és írjál: le nagy részletességgel. Ennek figyelembevételével kettős célt tűztünk magunk elé, egyrészt lehetőleg részletesen ismertetni az eljárás berendezéseit és legfontosabb alkalmazásait, másrészt az általunk kidolgozott elméleti összefüggéseket és azoknak a készülékek tervezésénél való felhasználását bemutatni. Munkánk így tulajdonképpen válogatott fejezeteket tartalmaz a fluidizációs eljárásról, különös tekintettel annak ipari megvalósításaira. A könyv elején rövid összefoglalást adunk a fluidizációs szakkifejezésekről, és azok idegen nyelvű elnevezéseiről. Ezek után leírjuk a legfontosabb készüléktípusokat, azok előnyeit és hátrányait, majd a fluidizáció ipari alkalmazásait. A tervezési részben saját munkánk alapján ismertetjük a számítási módszereket, és azokat példákon mutatjuk be.
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Kémia kategória termékei
Blickle Tibor: A fluidizációs eljárás készülékei, alkalmazásai és számításai
Kiadás:
Budapest, 1963
Kiadó:
Kategóriák:
Nyelv:
Magyar
Terjedelem:
199 p.
Kötésmód:
egészvászon