TERMÉSZETTUDOMÁNY / Fizika kategória termékei
Hegedűs Zoltán fémmegmunkálással, acéllal kapcsolatos előadásainak anyag

: Hegedűs Zoltán fémmegmunkálással, acéllal kapcsolatos előadásainak anyag

Kiadás:

1964

Kategóriák:

Fizika Kémia Műszaki vegyes Elektronika Fémmegmunkálás

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

cca. 10 előadás

Méret:

20 x 30 cm

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

Hegedűs Zoltán 1949-től dolgozott a Csepel Vas- és Fémművek Központi Anyagvizsgáló Kémiai Laboratóriumában mint vegyészmérnök.
1952 és 1965 között a Metallográfiai Laboratóriumban, 1958-tól, mint a laboratórium vezetője, 1965-ben lett a Csepeli Fémmű Kísérleti Osztály, majd átszervezés után 1967-től a Kísérlet Kutatás vezetője.
1972-ben a Csepel Művek Fémtani és Technológiai Kutató Intézet műszaki igazgatójává nevezték ki, 1980-tól, átszervezés után a Csepel Művek Tervezési és Kutatási Intézet főmetallurgusa, 1982-től 1986-ig, nyugdíjba vonulásáig, a Gépipari Minőség Ellenőrző Intézet műszaki igazgatóhelyettese volt. Ezt követően még évekig dolgozott, segítette fiatalok munkáját, amíg ebben betegsége meg nem akadályozta.
Számos szakmai elismerésben részesült. Közleményeinek, előadásainak és szabadalmainak száma mindösszesen 171 (ezek harmada idegen nyelvű). Munkásságának zömét metallográfiai, fémtani dolgozatok tették ki. Ezek között ki kell emelni a különféle acélokban, könnyűfém és színesfémtermékekben előforduló zárványok és gyártástechnológiai hibák megállapítására irányuló dolgozatokat. A közlemények egy másik csoportja a különféle gyorsacélokban a hőkezelések és megeresztések hatásaival foglalkozik. Számos dolgozat és több szabadalom készült izotróp, kockatextúrás és ötvözetlen elektrotechnikai acélszalagok gyártási kérdéseiről. 1979. óta főleg fémüvegkutatással foglalkozott, elsősorban elektrokémiai úton leválasztott amorf fémek különféle tulajdonságainak vizsgálatával, és hidrogénezett fémüvegekkel. Hegedűs Zoltán érdekes, sokoldalú, széleskörű tájékozottságú egyéniség volt, mint egy „élő lexikon". Tudományos megbeszéléseken bibliográfiai pontosságú idézetekkel szólt hozzá a kérdésekhez. A szakmai munkában mindig pontos, önmagával és munkatársaival szemben szigorú és igényes volt. Szeretettel foglalkozott fiatalokkal, buzdította őket tudományos munkára, dolgozatok írására, előadások tartására. Szívesen vett részt szakmai továbbképzések tartásában. Többször vett részt az Eötvös Loránd Fizikai Társulat Fémfizikai Szakcsoport rendezvényein is előadásokkal.

leírás:

Benne az előadásra szóló meghívók, fényképek, és a jegyzetek, gépelve. 

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!