Az utóbbi két évtizedben a növényolaj- és mosószeripar területén világszerte új technológiai eljárásokat vezettek be, újabb nyersanyagokkal bővült az alapanyagok köre, a méréstechnika fejlődése lehetővé tette a gyártásközi és késztermékek minőség-ellenőrzéséhez olyan korszerű eljárások alkalmazását, amelyek húsz évvel ezelőtt még a kutatók számára sem voltak elérhetők.
A hazai növényolaj-termelés több mint ötszörösére nőtt a 60-as évek óta. Felépült a korszerű technológiát alkalmazó Martfűi Növényolajgyár. Bővült az étolaj- és margaringyártás.
A napraforgóhibridek termesztésének széles körűvé válásával megváltozott a feldolgozásra kerülő magvak minősége, jellemzői. Napjainkban új, kis erukasav-tartalmú repcefajták teszik ki a gyárakba szállított repcemennyiség 2/3-át.
Az alapanyagok és késztermékek minőségi követelményei szigorúbbakká váltak és bővültek. Üzemi gyakorlat ma már a minőség szerinti magátvétel olajtartalom, illetve zsírsavösszetétel alapján. Korszerűsödött a háztartás-vegyipari termékek összetétele az újabb alapanyagok alkalmazásával a fogyasztók igényeinek fejlődését és környezetünk megóvását szem előtt tartva.
TERMÉSZETTUDOMÁNY / Kémia kategória termékei
Kiss Béla: Növényolaj-ipari és háztartás-vegyipari táblázatok
Kiadás:
Budapest, 1988
Kiadó:
Kategóriák:
Kémia Statisztika Mezőgazdaság általában Élelmiszeripar
Terjedelem:
311 p.
Kötésmód:
nyl
ISBN:
9632326318