MŰVÉSZET / Képzőművészet kategória termékei
A kereszt. Jelkép és valóság

: A kereszt. Jelkép és valóság

Kiadás:

Budapest, 1998

Kiadó:

Helikon Kiadó

Kategóriák:

Képzőművészet Művelődéstörténet Művészettörténet Vallás vegyes

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

239 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632085396

tartalom:

"A kereszt az emberiség ősi szimbóluma, mely az ábrázolásmódok és jelentéstartalmak páratlan sokféleségét mutatja fel. Kulturális és vallásos jelképként már a prehisztorikus korban is előfordult, és sok különböző alakban találkozhatunk vele a közel-keleti, amerikai és ázsiai magaskultúrákban is. A kereszténység kialakulásával a nyugati kultúrtörténet fejlődésének vezérmotívumává vált, annak ellenére, hogy a korai keresztény korszakban más keresztény jelképek - mint például a halszimbólum - nagyobb hangsúlyt kaptak, és heves vita folyt a kereszténységet bírálókkal a "kereszt botrányáról". A keresztnek már az őskereszténység korában is fontos szerepe volt a teológiában és a liturgiában. Nagy Constantinus és a kereszténység államvallássá tétele után központi keresztény vallási szimbólummá vált. Európa keleti országaiban a hittanítás jele, a Krisztus földi helytartójaként fellépő Keletrómai Császárságban hatalmi szimbólum, az egyházatyák, szerzetesek, apácák és laikusok szellemiségében pedig az elmélyült teológiai elmélkedés forrása. A kereszt hatalmi követelések és hódítások jelképévé is vált, különösen a keresztes hadjáratok és az Újvilág meghódításának idején, egészen a 19. század missziós mozgalmáig, mely összefonódott az imperializmussal is. Az újkorban rohamosan veszít sajátos keresztény tartalmából, és úgy tűnik, szinte bármilyen szekularizált célra felhasználható."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!