MŰVÉSZET / Képzőművészet kategória termékei
A századforduló világa 1800. Európai rajzok és grafikák

A századforduló világa 1800. Európai rajzok és grafikák

Kiadás:

Budapest, 2003

Kiadó:

Szépművészeti Múzeum

Kategóriák:

Képzőművészet Művészettörténet Grafika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

148 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963744193x

tartalom:

"Századfordulók kiállítás-sorozatunk időben visszafelé halad. Előbb mutattuk be az 1900-as évhez közeli műveket, és csak most az 1800-as időben születetteket. Nem történeti és művészeti folyamatokat akarunk ezúttal összerakni, hanem inkább kor-keresztmetszeteket. Az évszám elképzelt pályázathoz hasonlítható. Részt vehetnek benne 20 évvel korábbi vagy éppen későbbi jelentkezők is. A műgyűjtő, a muzeológus és a néző tehát álombeli zsűri tagjai, akik időpont szerint bírálhatnak. Igaz, a Múzeumba jutott legjobbak között tehetik ezt. Nem arról van itt szó és kép, hogy miből lett a 19. század egyik vagy másik művészeti irányzata, hanem arról, mi volt Európában a nagyjából kerek naptári mérce idején. A katalógus abban segít, hogy a figyelmes néző élvezettel tájékozódjék a művek együttesében.
Tessék elhinni, hogy az utóbbi mondatnak a banalitása kétszáz évvel ezelőtti nemes felismerés és közhasznú cél volt. Ekkor rendezték meg az első nyilvános - immár nem csak műkereskedelmi - kiállításokat és ennek szellemében alakították éppen 1800 körül az első nagy, nyilvános múzeumokat. Hozzátehetjük: ezekbe az intézményekbe jólnevelt és tanulni vágyó közönséget vártak. Ekkor teljesedtek ki az európai művészeti akadémiák. A magukra adó, az igényes művésznövendékek - és sokszor a rangos műkedvelők is - mind ez utóbbi elméleti és gyakorlati képzési központokból rajzottak ki. Lehet, hogy utódaikat 1900 körül már az alkotás tán fájó és káprázatos gyönyöre töltötte el a kontinensen, de 1800 elején őket magukat a tanulás, a megtanulhatók, az elbűvölő praxis öröme lendítette előre. Goya döbbenetes grafikai műve pedig kivétel közöttük."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!