MŰVÉSZET / Képzőművészet kategória termékei
Hézső Ferenc

: Hézső Ferenc

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Képzőművészeti Kiadó

Kategóriák:

Képzőművészet Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Mai Magyar Művészet

Terjedelem:

58 p., 16 tbl.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9633363233

tartalom:

"Sok mindent el lehet mondani Hódmezővásárhelyről, csak azt nem, hogy "festői" - mármint a szónak általánosan elfogadott (akár reneszánsz, romantikus vagy akárcsak eklektikus) értelmében. A vásárhelyi táj nem "látványos", nem tagolt, kontrasztos, mozgalmas, és intim, zárt részletei is alig vannak. Ám a magyar Alföld szépségének épp ettől a "klasszikus" (és az említett eklekticizmusban végképp lejáratott) eszménytől eltérő volta kínálta festőinknek az újat, éspedig először nem is Vásárhelyt, hanem Szolnokon. Itt fedezte fel egy jó szemű osztrák festő, Pettenkofen, már a Szabadságharc idején a Tiszatáj sajátos szépségét és népéletét. Az ő működése nyomán bontakozott ki a szolnoki festőiskola. A szolnokiak művészete azonban többé-kevésbé banális népiességgé, megcsodálni való látványossággá sekélyesedett, s az igazán új, lényegi szépség fölfedezése - az óriási sík és a hatalmas horizont, a termőföld s ég egysége és kontrasztja, megbontva néhány fával, tanyával, fellegekkel, egy-egy, a monumentális távlatba szinte belevesző emberalakkal - e század elejéig váratott magára. A vásárhelyi Endre Béla és Tornyai János ragadta meg képein az alföldi táj ilyen, addig föl nem ismert s épp újszerűségével meghökkentő szépségét - s velük együtt, másképpen, mások is: Rudnay Gyula, Szentesen Koszta József, majd a Hajdúságban Holló László. A határtalan határban fölbukkanó embert pedig, ha közelebbről rátekintettek - mintegy méltatlan körülményei ellen lázadva - szenvedélyes ábrázolásban festették meg."

leírás:

Érvénytelen könyvtári bélyegzővel.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

600 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!