MŰVÉSZET / Képzőművészet kategória termékei
Mi ketten. Emlékezés Derkovits Gyulára

: Mi ketten. Emlékezés Derkovits Gyulára

Kiadás:

Budapest, 1954

Kiadó:

Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata

Kategóriák:

Képzőművészet Életrajz Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

168 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Hogy Derkovits Gyula műve mit jelent a mai magyar festőművészet számára, arról a szocialista realizmus útján fejlődő művészetünk még ezután tesz majd igazán bensőséges vallomásokat. A forradalmár hatalmas szenvedélytől fűtött küzdelmei, a magyar munkásosztály legnagyobb festő-költőjének értékben csak József Attila verseihez hasonlítható művei egész korszakra szóló tanítást adnak a ma élő művésznek. Ahogy József Attila sem, úgy Derkovits Gyula sem érhette meg, hogy felszabadult életünkben saját maga folytassa tovább, gazdagítsa és az új feladatokra is kiterjessze ezt a tanítást. Annál fontosabb, hogy a mai nagy mondanivalókat ostromló művészeink mély figyelemmel kutassák Derkovits művészetét, értsék meg annak eleven tanulságait. Mert Derkovits élete ugyan húsz esztendővel ezelőtt az ellenforradalom által gondosan előkészített tragédiába fúlt, de a forradalmár festő életműve: győzelem ezen a tragédián. S a mi mai művészetünknek, amely már a nép győzelmes életének forrásaiból meríthet, éppen erre a példára, a legszörnyűbb embertelenségen is győzni tudó forradalmi akarat, művészi alkotóerő és mélységesen pártos humanizmus példájára van nagy szüksége. Szüksége van, mert a szabad élet nagyszerű perspektíváit csak az tudja átfogni, aki ismeri a szabadságra született embert, lelke mélységeivel, vágyai szárnyalásával és kemény akarattá, cselekvéssé edződő tudatával együtt. Jó iskolába jár, aki Derkovitstól tanul emberismeretet.Tőle, aki a korabeli művészet formalista tévelygései között - s e tévelygésektől maga sem mentesen - mindig megtalálta az utat az emberhez. Akinek mindig a küzdő ember legsúlyosabb mondanivalói adták kezébe az ecsetet. S aki e mondanivalók világos kifejezésére törekedve, egymaga többet újított a festészet ábrázoló módszerein is, mint azok együttvéve, akiket a puszta "új forma" keresése ejtett lázba."

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

900 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!