VALLÁS / Kereszténység kategória termékei
A csoda és a természettudomány

: A csoda és a természettudomány

Kiadás:

Budapest, 1907

Kiadó:

Szent István Társulat

Kategóriák:

Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

113 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Descartes óta csodálatos lázadás s forradalom jellemzi az egész bölcseletet. Az általa megindított új bölcseleti fölfogás, az atomizmus stb., nemcsak a régi bölcseletnek tételeit támadta meg, melyekkel a testek összetételét magyarázta, hanem az egész természetről új képet adott. A cél, a szellemnek irányító ereje, a lelki hatalmak lassan kiszorultak a természet nagy tárházából. Az egyszerű atomok magyaráznak meg minden alakulást. Szigorú és áttörhetetlen törvények szerint csoportosulnak s ezért a szellemnek nincsen semmi befolyása a menetre s természeti alakulásra. Ezen új természettudományi s bölcseleti magyarázat, mely a természetnek ilyen önállóságot s merev hatalmat adott, szükségképen összeütközésbe jött az addigi bölcselettel. Az mindig védte a formának alakító erejét az anyag fölött, a szellemnek irányító fölényét az események fölött. Ő is egységet keresett, de nem az érces természettörvények megmásíthatatlan fogásában találta azt, hanem az anyagi és szellemi tényezők illő összhangjában. A szellem irányított, az anyag alakult s így megvolt az egység. A régi bölcselet megmaradt saját tárgyánál: a világnál s annak a természetes ész által fölkutatható végső okainál s a természetfölötti rend ellen nem hadakozott. Sőt tekintettel volt a vallásra s annak természetfölötti elemeire s nem akart ezekkel összeütközésbe jönni a 'csodával', mely épen ezen áttörhetetlenséget tagadja s semmisíti meg."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!