VALLÁS / Kereszténység kategória termékei
A Vatikán belülről

: A Vatikán belülről

Kiadás:

Budapest, 1988

Kiadó:

Ecclesia Könyvkiadó

Kategóriák:

Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

346 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9633635098

tartalom:

"Egyedülálló történelmi jelenség, már-már kuriózum, hogy egy intézmény, amely magát ráadásul egyszerre isteninek és emberinek vallja - átvészelve kultúrák és hatalmi struktúrák bukását és újak keletkezését, s közben megőrizve önmaga lényegét - az avignoni évtizedeket leszámítva, immár kétezer esztendő óta szakadatlan folytonossággal a Földnek ugyanazon a pontján működjön, fejlődjön és fejtse ki az osszes kontinensre kisugárzó hatását. Ez a tény kölcsönöz Róma és a Vatikán nevének sajátos, csaknem misztikus fényt, mely egyetlen embert sem hagy közömbösen, akit valaha is megérintett az európai - tehát alapjában véve keresztény - kultúra szele. Erről a Vatikánról nyújt e könyv angol szerzője lojalitással, szeretettel, de az igazsághoz ragaszkodó kritikus hűséggel megrajzolt képet. Tisztában van a paradoxonok elkerülhetetlenségével ott, ahol az isteni az emberivel keveredik. Betekintést nyerünk ennek a viszonylag kicsiny, de az amerikai mammutvállalatok menedzserei által is irigyelt hatékonysággal működő vallási központnak szervezetébe és munkájába, a különböző kongregációk, bizottságok és titkárságok tevékenységébe. Megfigyelhetjük a lényeghez - az evangéliumi jóhírből fakadó hit fenntartásához és terjesztéséhez - képest csak dekoratív jelentőséggel bíró külsőségeket és a leépítésükre irányuló állandó törekvéseket. Megismerhetjük a Vatikán múltját és jelenét, a néhány hektárnyi területre zsugorodott városállam épületeit és topográfiáját, politikáját és diplomáciai kapcsolatait, múzeumait, levéltárait - amelyekben Michelangelo, Galilei és Lucrezia Borgia levelei is megtalálhatók -, egyetemeit és egyéb tudományos intézményeit; az ügyeket intéző névtelen szerzeteseket és az utóbbi évtizedekben teljesen nemzetközivé vált kúria ismert nevű bíborosait, meg az egész szervezet központi alakját, minden tekintély és döntés forrását, a pápát, aki éltető lelke és hajtómotorja ennek a szinte felmérhetetlenül szerteágazó tevékenységet folytató apparátusnak. A szakszerű magyarázatok, adatok és információk sokaságát érdekes "sztorik", mosolyt fakasztó anekdoták, a szereplőket emberi közelségbe hozó intimitások, sőt ritkán hallott "kényes ügyek" szövik át. Megismerjük a pápa mindennapjait és utazásainak menetrendjét, a festői svájci gárda szolgálati szabályzatát, a bíborosok fizetését, a Marcinkus érsek körüli híresztelések alapjául szolgáló, Sindona és Calvi bankárok nevéhez fűződő pénzügyi botrányok valódi történetét. Az olvasó mégis lépten-nyomon ráérez arra, hogy e könyv lapjain felidézett színes kulisszák között járva egy olyan világgal ismerkedik, amely - értékrendjét, elkötelezettségét, valódi gondjait és céljait illetően - "nem e világból való". A felbecsülhetetlen értékű műkincsek között sokszor szegény szerzetesek fáradoznak a világ legérzékenyebb anyagának, az emberiség alapvető erkölcsi értékeinek megóvásán, és a ragyogó bíbor alatt gyakran valódi aszkéták egyszerűségre vágyó szíve dobog."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!