VALLÁS / Kereszténység kategória termékei
Prohászka, és a római index

: Prohászka, és a római index

Kiadás:

Budapest, 2002

Kiadó:

Szent István Társulat

Kategóriák:

Kereszténység

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

212 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9633613906

tartalom:

˝Prohászka Ottokár Pázmány Péter után a magyar egyháztörténelem egyik legjelentősebb személyisége. Amikor 1911-ben a római Index Kongregáció a tiltott könyvek listájára tette műveit, a hazai katolikusok többsége értetlenül állt az esemény előtt. Prohászka ugyanis a legnépszerűbb egyházi írók közé tartozott. Az indexre tétel annak a vatikáni koncepciónak volt a része, mely a modernista teológiai törekvések túlértékelését próbálta mederbe terelni. Bár az indexre tétel, mint egyházi szankció, 1917-ben megszűnt, s Prohászka életműve végre méltó helyére került, az eset körülményei még ma is foglalkoztatják az egyháztörténészeket. II. János Pál pápa 1988-ban megnyitotta a tudományos kutatás előtt a Hittani Ügyek Kongregációjának levéltárát, így tanulmányozhatóvá váltak a volt Index Kongregáció iratai is. Adrányi Gábor, a bonni egyetem egyháztörténésze 2000 júliusában kapott engedélyt, hogy betekintsen a Prohászka-ügy aktáiba. Kutatómunkájának eredménye ez a kötet, mely rávilágít az indexre tétel okaira, körülményeire, s közel százoldalnyi olyan dokumentumot tartalmaz, mely most kerülhet először a nyilvánosság elé. A könyv tehát kulcsfontosságú adalék a XX. századi magyar egyháztörténelem e feltáratlan fejezetéhez, s emellett kultúrtörténeti érdekesség.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!