MEZŐGAZDASÁG / Kertészet kategória termékei
Kertgazdasági technológia

Kertgazdasági technológia

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1953

Kiadó:

Mezőgazdasági Kiadó

Kategóriák:

Kertészet Mezőgazdaság általában

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Agrártudományi Egyetem Tankönyvei

Terjedelem:

316 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

Az Agrártudományi Egyetem tankönyveinek ez a kötete a Kert- és Szőlőgazdaságtudományi Kar hallgatói részére készült. Célkitűzésünk az volt, hogy hallgatóink kezébe a termelési tantárgyakhoz csatlakozó tankönyvet adjunk. Az alaptárgyak a kémia, fizika, növénytan, növényélettan, növénykórtan, agrokémia, biokémia, mikrobiológia, gépesítés, üzemgazdaságtan. A termelési szaktárgyak a zöldségtermeléstan, gyümölcstermeléstan, szőlőműveléstan, borgazdaságtan. Éppen ezért a növényi eredetű nyersanyagok kertészeti technológiájánál, mivel hallgatóink az ilyen vonatkozású ismeretek birtokában vannak, könyvünk az ezekkel kapcsolatos alapismereteket nem tárgyalja. A termelést irányító szakembereink részére olyan szakismereteket kívánunk nyújtani, amelyek birtokában a termelés célját mélyrehatóbban átérezve úgy tekintsék, hogy a kerti termelés nem minden esetben befejezett tény. Tudatossá kívántuk tenni, melyek azok a vonatkozások, amelyek a termelést a felhasználás szempontjából befolyásolják és melyek azok az adottságok, amelyek között felkészültségükkel a végcél elérésében maguk is közreműködhetnek. Vitathatatlan tény, hogy a termelésen túlmenően a termény felhasználásánál olyan szaktudásra van szükség, amely sokoldalúan képzett, nagy szakmai tudással rendelkező szakembert követel meg. Az agrárképzettséggel rendelkező szakembernek a növényi eredetű nyersanyagokat csírájuktól ismernie kell. Saját gyakorlati tapasztalataival és elméleti tudásával termeszti azokat, felhasználva mindazokat a haladó termeléstechnikai ismereteket, amelyek a termesztés végcéljának biztos eredményeire vezetnek. Ismeri termelvényének minden sajátos tulajdonságát, ezért nemcsak a nyersanyag előállítását, hanem összetételi értékének megőrzését is ismeri. Tankönyvünk ebben kíván segítséget nyújtani. Az ismeretanyagok közlése a tantárgy előadásának kereteihez mérten megszabott. Ezért főképpen arra irányul, ami a termelés és feldolgozás viszonyait érinti. Annak a tárgyalására szorítkozik, aminek a termelőt közvetlenül érdekelnie kell. Bővebben foglalkozunk a termelésben végezhető eltartási, feldolgozási eljárásokkal, mint pl. a féltermékkészítéssel, aszalással, savanyítással, kisebb berendezést igénylő termékek előállításával, amelyek a termelés helyén romlási veszteségek, szállítási nehézségek elkerülése végett decentralizáltan elvégezhetők. Egyes részleteknél, mint például a folyékony gyümölcs feldolgozásánál azért adunk részletesebb ismertetést, mert ennek irodalma nálunk kevésbé ismeretes és mert a termelés és feldolgozás újabb lehetőségeinek kihasználását teszi lehetővé. Nem foglalkoztunk a termények és termékek romlását előidéző növényegészségügyi kérdésekkel, valamint olyan kémiai, fizikai, biokémiai, mikrobiológiai ismeretek tárgyalásával, amelyeket hallgatóink előző tanulmányaikban már megismertek. Ezekre csak tárgyunk rovására térhettünk volna ki. A feldolgozási eljárásoknál csak egyes esetekben adunk recepteket, legfeljebb az eljárások különböző módozatait ismertettük, mert a késztermékek előállítására a megfelelő szabványelőírások és gyártási utasítások az irányadók.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!