Zöldségféléknek azokat a lágyszárú öntözetlen vagy öntözött területen termesztett intenzív agrotechnikát kívánó kapás növényeket nevezzük, amelyek nyersen, vagy főtt állapotban emberi fogyasztásra alkalmasak (káposztafélék, gyökérfélék, hagyma, uborka, dinnye, paprika, paradicsom, hüvelyesek, salátafélék stb.). Vitamintartalmuk nagy, ásványi sókban és szerves savakban gazdagok, ezért az emberi táplálék fontos részét képezik. Egyeseknek kalóriaértéke is jelentékeny, mint például a sütőtök, zöldbab, zöldborsó.
A zöldségtermesztés jelentőségét a friss fogyasztáson kívül az egyre fejlődő exportunk is növeli, de ezenkívül jelentékeny a konzerv és mélyhűtő ipar igénye is.
MEZŐGAZDASÁG / Kertészet kategória termékei
Bessenyei Zoltán: Zöldségtermesztés 1.
Kiadás:
Budapest, 1966
Kiadó:
Kategóriák:
Kertészet Tankönyv Növénytermesztés
Sorozat:
Kertészeti Technikumok Tankönyvei
Terjedelem:
98 p.
Kötésmód:
papír