TÖRTÉNELEM / Klasszika-filológia kategória termékei
De rerum Natura. Szemelvények

: De rerum Natura. Szemelvények

Kiadás:

Budapest, 1969

Kiadó:

Tankönyvkiadó

Kategóriák:

Klasszika-filológia Latin irodalom

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Auctores Latini

Terjedelem:

182 p. 8 t.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

Lucretius Carus, Titus (Róma?, Kr. e. 96? Róma?, Kr. e. 55. október 15.,?) római költő. Lucretiust hitelesen csak művéből, a De rerum natura"-ból (A természetről) ismerjük. Művét ahhoz a tehetős férfihoz, Memmiushoz ajánlotta, akinek körébe Catullus is tartozott. Feltehető, hogy Catullushoz hasonlóan Lucretius is távol tartotta magát a közügyektől, és életét filozófiai tanulmányoknak, az epikuroszi fizika (atomelmélet) megismerésének és költői ismertetésének szentelte. A De rerum natura" nem versekbe tördelt filozófiai értekezés, hanem igazi műalkotás: Lucretiusnak sikerült élővé tennie a száraz elméletet (például a híres porszemhasonlatban az atomok szüntelen áradását), szavakat és színeket talált a temészet tavaszi ébredésére és a tomboló viharra, a felhők sodródására az égen és a Cybele-papok mámorára stb. Szárnyalása miatt mondották sublimis"-nak (fennkölt). Korának eseményeire közvetlenül utaló soraiban a pénz- és hatalomvágyat, gyűlölködést stb. mind az oktalan halálfélelem folyományaképp tünteti fel: ezt akarja a természet szemléletével és a fizikai megismeréssel eloszlatni. Epikuroszt azért tartotta istenítésre méltónak, mert arany igéivel" kiűzte lelkünkből a gyötrő vágyakat, s mindazt, ami az embert boldogtalanná teheti.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!