TÖRTÉNELEM / Klasszika-filológia kategória termékei
Homeros Odysseiája bő szemelvényekben

: Homeros Odysseiája bő szemelvényekben

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1921

Kiadó:

Lampel Róbert (Wodianer F. és fiai)

Kategóriák:

Klasszika-filológia Regény, elbeszélés Vers

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

238 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Homeros Odysseiának hexameteres fordításában jórészt ugyanazon elveket követtem, mint 1891-ben megjelent Ilias fordításomban, Ezen könyv is első sorban azon tanulók számára készült, kik a hatodik osztályban a görögpótló tárgyakat tanulják, ennél fogva az Odysseiának a miniszteri utasításokban megjelölt részeit fordítottam le; a hol rövidítenem kellett, prózai kivonatban adtam a cselekvény megértéséhez szükségeseket. Hogy számokban beszéljek, a tizenkétezer sorra tett egész Odysseiának hozzávetőleg kétharmadát fordítottam versben; teljesen le van fordítva hat ének; a többiben kisebb-nagyobb összevonások vannak. A mi költői vagy régiségtani szempontból megkapó volt, azt a prózai összevonásban is terjedelmesebben adtam, hogy a munkának teljes benyomása hiányt ne szenvedjen. A munka versmértékére nézve meg kell jegyeznem, hogy ha itt-ott egyes mássalhangzót a mai helyesírástól eltérőleg kettőztetve használtam, azzal nemcsak a kiejtésre vagy régebbi orthographiára támaszkodtam, hanem Homeros nyelvének azon színezetét is meg akartam tartani, mely a nyelvtanilag még meg nem jegőczösödött alakok szabad használatában nyilvánul. Ezen kettőzések jórésze különben olyan, hogy azokkal ma is találkozunk, pl. szólott vagy szóllott, várossá v. városa, eszellős v. eszelős, dallos v. dalos, lantossuk v. lantosuk, végzete v. végzetje stb. Egy része pedig régibb Íróinknál fordul elő kettőzve, pl. valamellyik, melly, valamelly, eggyik, eggyütt. Igy találjuk a -ban -ben ragot is két végbetüvel, melyet néha hoszszúnak vettem, de csak egyszeresen írtam. Néhány helyen a kiejtésre támaszkodva írtam ilyest: okossabb, szivessebb, mert csakugyan nem ejtjük ki egy s-sel: Akad egy-egy hely, hol az -ikes ige, vagy mint némelyek nevezni szeretik, az -ikes iga sincs megtartva mereven, hanem a népies után igazodik. A hangkilökést, melyben Homeros nyelve annyira bővelkedik, lehetőleg kerültem...

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!