ANTIK-VARIA / Könyvészet kategória termékei
Dienes László (1889 - 1953)

Dienes László (1889 - 1953)

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1964

Kiadó:

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Kategóriák:

Könyvészet Életrajz

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Könyvtárosok Kiskönyvtára

Terjedelem:

296 p.; XXVI tábla

Kötésmód:

papír

tartalom:

Dienes László: Philosophiai szótár Első érzésünk egy kellemes, de szkeptikus érzés: hogyan, már annyira volna filozófiai kultúránk, hogy elbír egy szótárt? S ha tovább azt látjuk, hogy nem az Akadémia, hanem egy magánkiadó adta ki, aki üzletet akar csinálni, tehát azt hiszi, hogy el fogja adni, tehát hogy szükség van rá s ha még hozzá azt halljuk, röviddel megjelenése után, hogy már második kiadásról gondolkoznak - szkepticizmusunk kezd engedni annak a kellemes érzésnek, hogy ez a szótár filozófiai kultúránk tényleges fokmérője. Azonban a szótár dicséretére legyen mondva, csak külső fokmérője. Mert kevés lapozás után megállapíthatjuk, hogy Enyvvári szótára szerkesztésében nem alkalmazkodott a magyar közönség felületesen eklektikus filozófiai olvasmányaihoz. S azt hisszük, ez lesz legnagyobb érdeme. Mert a legközelebb fekvő s legkönnyebb lett volna a számtalan kisebb-nagyobb német s egyéb nyelvű filozófiai szótárból kompilálni egy újabbat, mely megfelel a magyar kiadó vállalkozási kedvének. Enyvvári azonban többet akart s többet is adott. S ezen több által fog éppen jó hatást gyakorolni, reméljük, a magyar filozófiai kultúrára. Ez a több pedig a szótáron átvonuló egységes szellemben van, mely a sok különben széteső fogalom meghatározását összetartja és a szempontok szigorú széjjelválasztására s őszinte következetes gondolkodásra szoktatja olvasóját. S ha valakinek az volna az ellenvetése, hogy a szótár maradjon objektív s nem egy szempont, hanem az összes szempontok szerint adjon meghatározásokat, annak csak azt felelnénk, hogy egy sok kötetes, szakfilozófusok számára készült nagy szótártól tényleg ezt várjuk. De egy kis s szélesebb körnek készült filozófiai szótár nem tehetvén eleget ennek a kívánságnak, nem tehet mást, minthogy kiválaszt egy álláspontot, melyet az egészen végigvonultat. S az Enyvvári álláspontja - a tiszta phenomenologia álláspontja - pedig a legalkalmasabb a fogalmak elfogadhatóan egységes definiálására. S álláspontjának és komolyságának következménye az is, hogy nem népszerű. Nem népszerű a nálunk szokásos értelemben, ami egyértelmű azzal, hogy felületes s komolytalan érdeklődésnek szolgál. Az ilyen érdeklődéssel közeledőket a szótár elfogja hamarosan riasztani magától nem érthetetlenséggel vagy filozófiai tolvajnyelvvel, hanem egyszerűen azzal, hogy gondolkozást kíván. A szótár gyakorlati értékét az is növeli, hogy a fontosabb meghatározások után a kérdés legfontosabb irodalmát s ahol van, magyar irodalmát is adja. (Nyugat, 1918)

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!