ANTIK-VARIA / Könyvészet kategória termékei
Gesta Hungarorum. Béla király jegyzőjének könyve a magyarok cselekedeteiről

: Gesta Hungarorum. Béla király jegyzőjének könyve a magyarok cselekedeteiről

Szerkesztő:

Fordító:

Kiadás:

Budapest, 1975

Kiadó:

Magyar Helikon

Kategóriák:

Könyvészet Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Bibliotheca Historica

Terjedelem:

172 p.

Kötésmód:

karton

ISBN:

9632070763

tartalom:

˝A 12. századi Európában új irodalmi forma alakult ki: a regényes gesta. Az ismeretlen krónikás, Anonymus - feltehetően III. Béla király jegyzője - ezt a műfajt választotta, amikor megírta a magyarok cselekedeteit. Barátjának szánt művében a klasszikus görög-római mondavilág mintájára állította össze hazánk őstörténetét, korabeli írásos forrásokra és a szájhagyományra támaszkodva. Bár a mondáktól és meséktől saját bevallása szerint távol tartotta magát, gestája mégsem nélkülözi a legendás elemeket. A hun rokonság illetve eredet tárgyalásával azt próbálta bizonyítani, hogy a magyarok ősi jogok alapján tarthatnak igényt a Kárpát-medencére, s Árpád vezetésével nem el-, hanem visszafoglalták hazájukat. A szaktudósok körében Anonymus kiléte máig vitatott. Egyetlen megmaradt kéziratát a 18. században tárták fel, s azóta a leginkább kutatott hazai történetírói alkotás maradt. A kötetben olvasható magyar átültetést "klasszikus" fordításnak és kommentárnak minősíthetjük. Pais Dezső akadémikus először 1926-ban bocsátotta közre, majd 1975-ig többször átdolgozta. Jelen kiadást az utolsó szövegváltozat alapján, Györffy György kiegészítő jegyzeteivel adjuk az olvasók kezébe.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!