ANTIK-VARIA / Könyvészet kategória termékei
Mata János fametszetei

: Mata János fametszetei

Kiadás:

Debrecen, 1962

Kiadó:

Tudományos Ismeretterjesztő Társulat

Kategóriák:

Könyvészet Grafika Vegyes művészet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

25 p., 31 tbl.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

"Mata János költő, filozófus, de legfőképpen fametsző művész Hegyközkovácsiban, az 1920-ban elszakított Bihar megyei kisközségben született 1907. december 12-én. Szülei később Margittán éltek. Gimnáziumi tanulmányait a zilahi Wesselényi Gimnáziumban végezte. Már akkor írni kezdett. A versírás mellett közben kibontakozott fametsző tevékenysége. Kisgrafikáival, élettől duzzadó, sajátos világú ex libriseivel hamar feltűnést keltett. Több jelentős támogatója is akadt: Mitrovics Gyula és Soós Rezső professzorok, akik megrendeléseikkel is támogatták. 1937 elején kapott állást a városi levéltárban Tóth Endre költővel együtt, mivel Csobán Endre főlevéltáros méltányolta művészetüket. Szüksége is volt az állandó keresetre. Családja eltartásán kívül sokat áldozott gyűjtő szenvedélyeire. Érdeklődése sokirányú volt. Nagy könyvbarát és könyvgyűjtő volt. Gyűjtötte a régiségeket is, különösen a fegyvereket. Rendszeresen járta a zsibogót könyvek és régi fegyverek vásárlása céljából. Gyűjteménye motívumai a kisgrafikáin is rendszeresen megjelentek."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!