TUDÁSFORRÁSOK / Lexikon kategória termékei
A Nobel-díjasok kislexikona

A Nobel-díjasok kislexikona

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1974

Kiadó:

Gondolat Könyvkiadó

Kategóriák:

Lexikon Művelődéstörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

656 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9632800443

tartalom:

"Alfred Nobel svéd vegyész, a zseniális feltaláló és autodidakta, aki apja munkáját folytatva robbanóanyagok felfedezésével szerezte vagyonát, végakaratában a következőképpen rendelkezett: "Hagyatékom gondnokai által biztos értékpapírokban elhelyezett tőkém alapot képvisel majd, amelynek évi kamatai azok számára osztassanak fel, akik az elmúlt esztendőben az emberiségnek a legnagyobb hasznot hajtották. E kamatok öt egyenlő részre osztassanak, amelyből egy rész azé, aki a fizika terén a legfontosabb felfedezést vagy találmányt érte el; egy rész azé, aki a legfontosabb kémiai felfedezést vagy tökéletesítést érte el; egy rész azé, aki az irodalomban eszmei értelemben a legjobbat alkotta; egy rész azé, aki a legtöbbet vagy a legjobban működött közre a népek testvériségéért... ...Kifejezett akaratom, hogy a díjak odaítélésében a nemzetiség kérdése fel ne merüljön, így tehát a díjat a legméltóbb nyerje el, akár skandináv az, akár nem." Az, hogy a közgazdaságtan az elmúlt évtizedek során igen fontos tudomány lett, arra indította a végrendelet mai végrehajtóit, hogy helyet adjanak e tudománynak is a díjazottak között. Így jött létre az "Alfred Nobel-emlékdíj", melyet a svéd állam alapított, s a díjakat nem a Nobel alapítványból adják ki. Erkölcsileg természetesen ez a díj azonos értékű a Nobel-díjjal, így a díjazottak szerepelnek kötetünkben (1969-től, a díj alapításától). Bár a végrendelet végrehajtása rengeteg vitára adott alkalmat és - joggal - bírálják évről évre a díjak odaítélését, tény, hogy a Nobel-díj valamiképp tükrözi századunk tudományos és művészeti arculatát. Ennek jobb megértéséhez kívántunk segítséget adni lexikonunkkal, mely először 1974-ben jelent meg. Jelenlegi, második kiadásunkban az 1901-1984-ig Nobel-díjat nyert alkotók munkásságát mutatjuk be.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!