TUDÁSFORRÁSOK / Lexikon kategória termékei
A romantika enciklopédiája

A romantika enciklopédiája

Szerkesztő:

Kiadás:

Budapest, 1990

Kiadó:

Corvina Kiadó

Kategóriák:

Lexikon Művelődéstörténet Művészettörténet

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

378 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631326659

tartalom:

"A XVIII. század közepe táján a győzedelmes Ész új eszmék mozgalmával találta magát szemben: a romantikával. Ez a mozgalom, amely az érzékenységet, a képzeletet és az álomvilágot helyezte előtérbe, utat tört egész Európában. Minden országban más és más módon nyilvánult meg, közös vonásként őrizve a szabadság és a függetlenség nagy eszméit, amelyek Lord Byront az elnyomott görögök oldalára állították, Delacroix-t A Szabadság vezeti a népet című kép megfestésére ihlették, Friedrichet a Természet sugallatára, az örökkévalóba vetett hit kifejezésére, Goyát a francia-spanyol háború kegyetlenségeinek ábrázolására sarkallták. Mindenütt, Madame de StaęItóI Musset-ig, Blake-től Shelley-ig, Manzonitól Victor Hugóig, Novalistól Foscolóig, a Schlegel fivérektől Coleridge-ig, Puskintól Lermontovig ugyanolyan hévvel énekelték meg a költők és írók a természet kiváltotta szenvedélyes vagy fájó érzéseket, a múló idő okozta sóvárgást, a szerelmi bánatot és a halál fájdalmát. Dalokról van szó - mert voltaképpen ez a kor fedezte fel a hangok varázserejét, meg azt is, hogy ha a szó már nem elegendő a szív rezdüléseinek a kifejezésére, a zenét használja fel. Chopin, Liszt, Schumann, Schubert, Berlioz, Wagner és sokan mások e mélyen rejlő szenvedélyek kifejezői voltak."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!