SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Mit vétettem én? Ki gyalázta Rákóczit?

: Mit vétettem én? Ki gyalázta Rákóczit?

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Dick Manó

Kategóriák:

Magyar irodalom Magyar történelem Politika

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

143 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

"Gábor Andor Szekfű Gyula szűkebb környezetéhez tartozott. 1916. március 14-i, Szekfűhöz címzett levelében olvasható az alábbi, Szabolcsi Lajosra is vonatkozó részlet: Minket, Szabolcsit és engem, ne féltsen kellemetlenségektől. Mink úgyis dagadt emberek vagyunk, akiknek nem árt, ha itt-ott kapunk még egy rúgást. Ekkoriban, 1916 elején, az utóvédharcok idején Szabolcsi segítségével adja ki Szekfű a Dick Manó-féle könyvkiadóvállalatnál a két kiadást megért Mit vétettem én? Ki gyalázta Rákóczit című védőiratát. Nemcsak a cím származott Szabolcsitól, hanem miként egyik Angyal Dávidhoz írott leveléből kiderül a kötet megírására is őtőle kapott inspirációt. Szabolcsi itt járt, s biztatott a szerinte egyetlen hatásos lépésre: röpirat, ill. könyv írására, melyben B[allagi] A[ladár]ék hazugságairól lírai felháborodással lerántódnék a lepel. ... Szab.[olcsi] szerint ő találna kiadót és biztosítaná a publicitást. Nekem tetszik a dolog. ... 23 hét alatt elkészülhetnék vele. 7080 lap nyomtatva. Nagyon szeretném Tanár Úr véleményét hallani. De másnak ne tessék róla szólani. Ha Tanár Úr helyeselné és realizálható volna Szab.[olcsi] közreműködésével, akkor esetleg hagyni lehetne az Akad[émiá]-t ... Néhány nappal utóbb tovább konkretizálódott a terv. Én csak annyit jelenthetek újabbat írta Angyalnak , h.[ogy] Szabolcsi kiadót talált és 160 lapra terjedő könyvet írhatok. Erről Tanár Úr bizonyosan beszélt már Riedlval és Szabolcsival... Történelmi Szemle 1998.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!