SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A csikó

: A csikó

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

223 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

A novellaíró Ördögh Szilveszter az átalakuló parasztvilág krónikása.
Ördögh kitör a téma ábrázolási hagyományainak keretei és korlátai közül. Illúziótlanul nézi a várost – új lakhelyét –, de a falura sem gondol vissza érzelmes-érzelgős, nosztalgikus ellágyulással. Tisztán látó szeme, tisztult szemlélete van. Illúziótlanul méri fel a feloldhatatlan ellentétet a múlt és jelen világa között. Tudja, hogy a város még nagyon messze van attól, hogy a jövő városa legyen. De amint a hagyományos paraszti faluban már csak inkább a „skanzent”, a sok tekintetben rideg, idegen városban a jövőt érzi. A történelem kerekét nem lehet visszapergetni – menekülni is csak előre lehet: „Menekülnél innen! De hova? Vissza a gyerekkorodba, a lassan elmúló parasztvilágba, a lápszagú értelmetlenségbe, a görcsös butaságban?! Hisz tudod, hogyne tudnád, haldoklót nem lehet életre támasztani. Ahol egykor könnyű vizű tó volt, tengercsillogással, dalt-mesét-örömet és fájdalmat éneklő nádsuhogással, békazenével és… napfénnyel – itt már az éjszaka is sápad, fél, a Hold tükörképe is ráncos, vén és nagyokat nyög, hogy belérian a vidék!”
Novellái plasztikus figurákat tökéletes élethűséggel beszéltető, elénk állító, fordulatos meseszövésűek, az átalakuló falusi világ, az onnan városba került fiú érzéseinek, gondolatainak hű megjelenései. Az olvasónak az az érzése, hogy rég olvasott ilyen egyszerű, egyben ilyen okos, ilyen ismerős, mégis ilyen izgalmas fiatal novellaírótól. Ilyen vérbeli olvasmányt.

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

500 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!