SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A fekete város

: A fekete város

Kiadás:

Budapest, 1954

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

440 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Mikszáth egész pályáján végighúzódtak a történelmi tárgyú elbeszélések. Nem azért fordult az író bennük a múlt felé, hogy választ kapjon saját korának problémáira: a jelen sivárságából menekülő romantika vetette be magát az eltűnt időkbe. A történelem hitelesítő keret volt csupán a csillogó, harmatos mese számára. A fekete város azonban éppúgy, mint a néhány év előtti Különös házasság különbözött ezektől a napfényes idilli történetektől; a realista művész igyekezett tudatosítani a történelmi tapasztalat segítségével is saját korát. Ez érteti meg, hogy más volt a konkrét történelmi háttér szerepe Mikszáth romantikus alkotásaiban, s más realista történelmi műveiben. Az említett két regény eszmei tartalma mélyen be volt ágyazva a választott kor történelmi eseményeibe, s A fekete város-hoz is elválaszthatatlanul hozzátartozik a kuruc kori Magyarország. Ennek nem mond ellent, hogy a kuruc kor történelmi eseményei nem játszottak bele közvetlenül a mű cselekményébe: mindvégig háttérben maradtak. Csak távolról látszott az a Magyarország, amelyre ránehezedett az idegen elnyomás, amelynek újból felszakadtak fájó sebei, s ahol keserű szavak szakadoztak fel a jobbak ajkán. A fekete város volt Mikszáth egyetlen tragikus befejezésű regénye: Fabricziusz Antal és Otrokócsy-Görgey Rozália szép, romatikus szerelme fölött mindvégig ott suhogott valami baljóslatú rém." Király István

leírás:

Előző tulajdonos bejegyzésével.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!