SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A Hannover-huszárok

: A Hannover-huszárok

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Légrády testvérek

Kategóriák:

Magyar irodalom Magyar történelem Regény, elbeszélés Hadtörténelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

239 p., ill.

Kötésmód:

félbőr

tartalom:

"Az ezredet 1742-ben alapították. Tulajdonosa 1847-töl Ernő Ágost Hannover királya (ezért a Hannover huszárok elnevezés), parancsnoka 1845-től Kiss Ernő ezredes, a későbbi aradi vértanú tábornok. Az erdélyi kiegészítésű ezred 1848 tavaszán Magyarországon állomásozott, s döntő szerepet játszott a Délvidék megtartásában. A szabadságharc hadseregének egyik legkiválóbb alakulata volt. A császári királyi csapatok közül tisztikara a legnagyobb arányban szolgált a honvédseregben, s 59%-uk mindvégig kitartott, ami elsősorban az ezredparancsnok Kiss Ernő hűségének és példamutatásának volt köszönhető. Kiváló törzstisztek sorát és 4 tábornokot adott az ezred a honvédseregnek. Kiss Ernő mellett a szintén aradi vértanú gróf Vécsey Károly, valamint Pikéty Ágoston küzdötték végig a szabadságharcot (gróf Esterházy Sándor tábornok 1849 januárjában kilépett a szolgálatból). Az egyetlen lovassági alakulatként mindvégig együtt tartották az ezredet, s a Damjanich vezényelte híres III.hadtestben harcolta végig a tavaszi hadjárat nagy csatáit, kitűnve Isaszegnél, Nagysallónál és Komáromnál. Később is a csatákat eldöntő nagy lovasrohamokra tartogatták, így Perednél (itt halt hősi halált egyik osztályparancsnoka br. Ernst Hügel őrnagy) majd a Görgei által személyesen vezetett július 2-i komáromi nagy lovasrohamban játszott fontos szerepet. Az aradra levonuló hadsereget fedezve 1849 júliusában többször és sikeresen csapott össze az orosz lovassággal. Világosnál kényszerült letenni a fegyvert, utolsó parancsnoka Galvagni Cézár alezredes volt. A Hannover huszárok 1798 óta viselték sárgagombos, világoskék egyenruhájukat, amelyhez a vörös csákó járt. A tisztek dolmányát és prémes mentéjét sűrű zsinórzat és gazdag sujtásozás díszítette. A rangot a csákón és dolmányon különböző szélességű paszományokkal jelölték. A díszöltözetet arany veretű tölténytáska, aranyfonatú sárga öv és díszes szíjazaton függő pompás hímzésű tarsoly és szablya egészítette ki. Az öltözethez tartozó szolgálati fegyver az 1845 M lovastiszti szablya volt, a császári királyi hadsereg lovasságának legelső egységesített fegyvere, amely először alkalmazta a kézfejet és csuklót fokozottan védő markolatkosarat."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!