SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A mantuai herceg muzsikusa

: A mantuai herceg muzsikusa

Kiadás:

Budapest, 1975

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés Zene

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

621 p.

Kötésmód:

egészvászon

ISBN:

9631502457

tartalom:

"Tiziano halott" - a képzőművészet e százados tölgyének kidőlésével mintha örökre megfakult volna a Cinquecento itáliai ragyogása; a nagymesterek kezéből kiesett az ecset. Ám ezzel szinte egy időben egy eddig inkább csak egyházi síkon kultivált művészet - a Mater Musica bontakozott ki a Félszigeten, s a XVI. század utolsó évtizedeiben oly hatalmas lendülettel vette át az európai zene fölötti uralmat, hogy ez négy évszázadon keresztül szinte semmiben sem csökkent. Ennek a nagy zenei újjászületésnek mestere egy szerény, meglehetősen elnyomott udvari violajátékos, karmester - s a világ egyik legnagyobb zeneszerzője - a cremonai Claudio Monteverdi lett. A tér - a kis Mantua fejedelemsége -, ahol alkothatott, szerény volt, de a különös jellemű, szeszélyes, ám rendkívül művészi érzékkel megáldott Vincenzo Gonzaga herceg körül formálódó udvar is hozzájárult ahhoz, hogy némi kísérletek után Claudio mester megteremthesse a monodikus zene diadalaként a dramma per musicá-t, a mai operát. Vincenzo környezetében szinte egy időben találjuk Monteverdit, Torquato Tassót, majd Rubenset. E három művész jelenléte jelképezi a légkört, amelyben e kis tartomány ura és zenemestere mozoghatott. Számunkra különösen érdekes, hogy Monteverdi elkísérte hercegét 1594-ben magyarországi hadjáratára, s részt vehetett az Esztergom és Visegrád térségében folyó hadműveletekben, a táborban több hangversenyt is adott. Az itt szerzett élmények s hanghatások helyet kaptak a mester későbbi kompozícióiban is. Izgalmakban gazdag sorsot zár e Montoverdi élete - Cremona, Mantova s Velence háromszögében. S rendkívüli jelentőségű életműve híven tükrözi a nagy olasz, majd európai zenei reneszánszot.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!