TÁRSADALOMTUDOMÁNY (történelem nélkül) / Irodalomtörténet kategória termékei
A mindenkor nevető Demokritus avagy okos leleményű furcsa történetek, mellyeket a bánatjokat felejteni kívánó jámborok kedvekért szedegetett össze...

: A mindenkor nevető Demokritus avagy okos leleményű furcsa történetek, mellyeket a bánatjokat felejteni kívánó jámborok kedvekért szedegetett össze...

Kiadás:

Budapest, 1981

Kiadó:

Magvető Kiadó

Kategóriák:

Irodalomtörténet Magyar irodalom Humor Adoma, aforizma

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Magyar Hírmondó

Terjedelem:

446 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9632715454

tartalom:

Egy ismeretlen kisnemes, hadiszerencsében is szegény strázsamester munkája, a nevető Demokritus volt majdnem száz esztendeig a legnépszerűbb magyar könyv. Noha sok kiadásban megjelent, szinte hozzáférhetetlen, mert a közönség a szó szoros értelmében agyonolvasta a példányokat. Kónyi János a XVIII. század nemesi mulattatói közé tartozott, nem akart többet anekdotáival, csak szórakoztatni. Emiatt aztán a kor irodalomkorifeusai lenézték, s az irodalomtörténet is szűkmarkúan bánt vele. Pedig Czuczornak, Aranynak, Jókainak, Mikszáthnak szolgáltatott nyersanyagot, s ami talán a legmeglepőbb, a mi embernek sem pusztán kuriózum, egy régmúlt világ művelődéstörténeti dokumentuma, furcsasága, hanem élvezetes, remek olvasmánya lehet Kónyi műve. Bíró Ferenc, a korszak értő irodalomtörténésze rendezte sajtó alá az anekdotákat, s megtoldotta a szerzőnek egy elfeledett, bűbájos, fordulatos tündérregényével, Sarmánt király és Florina kisasszony megpróbáltatásokkal teli szerelmi történetével.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!