SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A polgármester úr

: A polgármester úr

Kiadás:

Bukarest (Bucuresti), 1986

Kiadó:

Kriterion Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

300 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Tolnai Lajos méltatlanul elfeledett életművének egyik legsikerültebb alkotása, a ma már könyvészeti ritkaságszámba menő regény, mely Tarczali Tamás várhegyi polgármester tragédiába vivő életsorsának ábrázolása közben lényegében véve a kiegyezés utáni évtizedek irodalmi viszonyairól ad gyilkos indulatú képet, s ezért kulcsregénynek is joggal tekinthető. A regény, mint Tolnai művei általában rengeteg , rengeteg önéletrajzi jellegű célzást, vonatkozást, emléket, élményt, főként keserű, kiábrándultságról tanúskodó s a kor illúzióiból kiábrándító élményt sűrít magába, s a regény hősének, Tarczali Tamásnak a kifakadásai és jeremidái minduntalan összekeverednek az író legszemélyesebb indulataitól fűtött, leleplező erejű átkozódásaival, melyek elsősorban az irodalmi Deák-párt tevékenységére összpontosulnak. A várhegyi polgármester ellen megindított intrika, hajsza szinte szóról szóra azonos Tolnai marosvásárhelyi küzdelmeivel, a pesti főszerkesztő birkózása az irodalmi klikekkel és nagyságokkal pedig meghökkentően hasonlatos Tolnai elkeseredett irodalmi harcaihoz. Tarczali ellenfeleit saját gyűlölt ellenfeleiről mintázta, így pl. Csigadomby Rákosi Jenőt, Gara Gyulai Pált, Alázatos Taksony Beöthy Zsoltot takarja. A regényt, mely eddig egyetlen alkalommal jelent meg 1885-ben, Szenes András rendezte sajtó alá, s a regényhez írt utószavában elemzi a regény helyét Tolnai életművében, feltárja a regény önéletrajzi jellegű vonatkozásait, s irodalomtörténeti célzásait.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!