SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
A város peremén

: A város peremén

Illusztrátor:

Kiadás:

Budapest, 1952

Kiadó:

Ifjúsági Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés Életrajz

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

213 p.

Kötésmód:

félvászon

tartalom:

József Attila életét csak szépen és hitelesen szabad megírni, hiszen a mai ötvenéves nemzedék elmondhatja: a költő itt élt köztünk, pontosan ismerjük a kort, a helyszínt, a szereplőket. József Jolán, a költő testvére minden életrajzi mozzanatot közvetlen közelről ismer és mikor József Attila életét írja, jórészt saját magáét is írja, különösen a gyerekkorról szóló részeknél, Ezt érzi is az olvasó: friss, közvetlen élmény árad ebből a nagyszerűen sikerült életrajzi regényből. Mintha a család fényképalbumát forgatná előttünk József Jolán, megelevenedik Attila: a kisfiú, az öcsödi lelencesgyerek, a makói diák, a szegedi, bécsi és párizsi egyetemi hallgató, a forradalmár, a munkásmozgalom ifjú harcosa. S ott van az albumban a család, meg a sok ismerős: a Papa, szocialista munkásbarátaival, a Mama, úgy ahogy a költő verseiből is az olvasó előtt áll, a nővérek, Jocó és Etus, a szomszédasszonyok, a srácok, a makói tanárok és diákok, a szegedi, bécsi és párizsi kollégák, a szeptember 1-i budapesti tüntetésen felvonuló munkások. A sok képből végül egy kép lesz. A költő József Attila képe. Attila, az ötödik elemi elvégzése után, a család pályaválasztási tűnődései közben váratlanul kijelenti, hogy költő akar lenni. Nem szakma az, fiam - mondja józanul és bánatosan a Mama. De a kisfiú lelkesedését nem lehet megingatni. Ebben minden szakma benne van. Igazán... - válaszolja. Ezzel a lelkesedéssel és szívóssággal küzdi végig életét: középiskolás korában hamarabb levizsgázik, mint osztálytársai; Szegeden napokat nem eszik, mégis 42 órából kollokvál az egyetemen; Párizsban nekifog megtanulni a francia-magyar zsebszótárt; lelkes tudományszomjjal fogadja a marxizmust - közben középiskolás korától fogva egyre írja verseit, tisztulnak sorai, míg végül megleli saját költői hangját és mestere lesz a költészetnek, amelyben minden szakma benne van. József Jolán regényében nem csalódik az olvasó. nemcsak a testvér emlékeit, hanem egy tehetséges írónő regényét olvassa. A város peremén-t éppen ez teszi kiváló ifjúsági regénnyé, hogy nemcsak életrajznak, hanem regénynek is igen érdekes. Így tud a könyv sokat mondani az ifjú olvasónak, aki nem csupán egy negy költő életének intimitásait keresi a könyvben, hanem az érdekes olvasmányt.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!