SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Alföldi portrék

: Alföldi portrék

Kiadás:

Budapest, 1999

Kiadó:

Múlt és Jövő Lap- és Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

248 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9639171271

tartalom:

˝Bálint Péter Alföldi portrék című regényében egy Debrecen környéki, pontosan meg nem nevezett kisváros hetvenes(?), nyolcvanas évekbeli létvalóságát, a rendszerváltás előtti kaotikus időszakot jeleníti meg. A harminckilenc éves rajztanár-narrátor vagy valamelyik figura egy-egy történetén, "meséjén" keresztül a szerző visszautal a múltra is, a századelőre vagy a háborút követő évtizedekre, amikor a közösség bomlása megkezdődött. Bálint Péter (aki két terjedelmes regényében nagy ívű freskót festett a kálomista Róma múltjáról, jelenéről) arra törekszik, hogy a vízparti kisváros fojtogató légköréről, kisszerű és provinciális szelleméről, a paraszti és polgári hagyományokat őrző lakosok jelleméről néhány ecsetvonással markáns, humoros vázlatokat tárjon az olvasó elé. Minden portré egy-egy miniatúra, némiképp torzóban maradt vázlat: ám a történet szereplői azáltal, hogy részben egy újjáépülő gyülekezet tagjai, kiegészítik egymást, kölcsönhatásukban és viszályaikban sejtjük meg egész lényegüket, mentalitásukat. A városlakók egy része, szembesülve a hagyomány- és arculatvesztéssel, a történelmi és erkölcsi káosszal, elhatározza, hogy újjáépíti lelki közösségét, s a nyugdíjba vonuló lelkipásztor helyett egy ambiciózus, hitvalló és Kálvin-szigorú pap közreműködésével igyekszik új templomot építeni. Ám az építkezés nem jár együtt sem a lelki megújulással, sem a hit megerősödésével; s ezért a fiatal lelkész meg akarja büntetni és alázni a pénzsóvár, zsugori, feslett erkölcsű és istenkáromló híveket: közben maga is éppoly bűnössé válik, mint megváltani óhajtott közössége.˝

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!