SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Álmok kószálása

: Álmok kószálása

Kiadás:

Budapest, 1973

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Szépirodalmi Kiskönyvtár

Terjedelem:

257 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

"Micsoda gazdagság és változatosság, a lehetőségek milyen szép ígérete, a művészi eszközök milyen kemény kezelése" - írta 1933-ban, a Szomjas inasok megjelenése alkalmával Kosztolányi a fiatal Gelléri Andor Endréről. "Költő ez a fiatalember, és művész is... Nála a valóság csak ugródeszka. Képzeletéből alkot. Ahhoz, hogy egy szállítómunkást megformáljon, több képzelet kell, mint bármi holdbéli ábránd kimódolásához. Tündéri realizmusa fölött könnyűség és fényesség lebeg. Minden író új tárgykörrel jelentkezik. Ő is. Alakjai munkások, akik üveggel, festékkel, gittel, rézzel, klórral, fával, vassal dolgoznak... Gyűlölik az anyagot, mint rabszolgaságukat, de szeretik is, meghatóan elbabrálnak velük, mint a gyermekek, s büszkék arra, amit csinálnak. Néha durvák és néha gyöngédek, néha telhetetlenek és néha szűzien igénytelenek, szóval emberek. Áhítat és életimádat van bennük." És két év múlva, amikor a Kikötő megjelenik, Bálint György, a magyar szellemi élet végvárának legvitézebb, legélesebb kardú bajnoka és vigyázója, így teszi teljesebbé, pontosabbá Kosztolányi zseniális vázlatát, a magassághoz a mélységet, a lebegéshez a súlyt társítva: "Breughel reaális talajból kivirágzó, zaklatott és nyugtalan álomvilágára emlékeztet Gelléri világa. Az emberi nyomorúság, a kitaszítottak és elnyomottak mélységes nyomorúsága az az alap, melyre ez a világ épült. Ez a nyomorúság, mely nagyon is megszokott, gyakran szokatlan testi és lelki helyzeteket teremt. Néha a legsúlyosabb tragédiákat és néha különös, fájdalmasan humoros, vérzően groteszk helyzeteket. Gelléri mindkét véglet hatalmas, izzó erejű megelevenítője. Aki egyszer elolvasta, sohasem felejti el azt a novellát, mely a nyomortelepre ellátogató jótékonysági hölgyekről szól, sem a bolti lány naplóját... Mély emberi szánalom és szeretet forrósága csap ki minden sorából. A józanságnak és a költészetnek nagyszerű egysége kapja meg az olvasót Gellérinél. Írásai nemcsak mesterművei a magyar novellának, hanem egy mélyen érző ember lírai vallomásai is..."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!