SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Andor

: Andor

Kiadás:

Budapest, 1918

Kiadó:

Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Rt.

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

621 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Andor. Egy huszonnégy éves, jómódú, könnyelműen éjszakázó, ügyvédi vizsga előtt álló, zsidó apától és keresztény anyától lett csinos külsejű fiatal ember, aki olyan gyenge-akaratú, hogy egy szerelmesével szakító öt sornyi búcsúlevelet is csak újságíró-barátja szuggeráló diktálására tud megírni. A háború előtti Budapest egy tipikus, ingerült érzékenységű s túlfeszült idegességű ifja, aki - hogy az író jellemzését idézzem - van olyan romlott, hogy csak a tökéletes és rémült szűziség tudja meghatni és van olyan zöld, hogy egy kis zsidó báró félárú szeretőjének a kormozott szempillája alól jövő csaló sugárka úgy felgyúlasztja, mint tikkadt nyáron a villám a szénapadlást. Rossz nevelés, túl engedékeny szülők, semmi munka. Kétségbeesetten kellemes érzés a számára, mikor szenvedő fiatal testét rontja, mérgezi, kínozza, hogy jobban bírja a keserves órákat. És nem képes szabadulni. Valahányszor az emlék kidugja a fejét, ahelyett, hogy egy retteneteset ütne a fejérre, míg aztán nem jön vissza többet, csak ránéz egy kicsit, aztán leissza magát, hogy ne lássa s addig fárasztja idegeit, míg kimerülten elalszik. Mikor először nyomja a mellébe a pisztoly csövét: "El fogom sütni... de nem megy a szívembe, nem megy a szívembe" - ordítja benne egy ujjongó hang, amitől boldog és rajongó és részeg lesz. Mikor szegény józsefvárosi emberek közé megy, akiknek az élete alapjában véve éppoly nyomorult és szennyes, mint azé a másik társaságé, ahonnan jött, elragadja a vágy, hogy soha többé vissza ne menjen a vasalt nadrágok és csipkés női ingek közé, a megmérgezettekhez, a komiszakhoz, akik nem is tudják, hogy alattuk egy új, vad és erős élet rügyezik ellenállhatatlanul és ragadó, tiszta kemény szépséggel. De ez is csak hamis hangulat-fellobbanás, meddő kacérkodás egy más élet-lehetőséggel. Nem tud élni Ella nélkül... Aki az "Andor"-t megírta, az dokumentumot adott arról, hogy számára az életben mindennél fontosabb dolog az írás. S csak akinek mindennél fontosabb dolog az írás, az merhetett vállalni egy ilyen akciótlan történetet, a szavak és ötletek ritmusának zuhatagját ontva hatszáz oldalon keresztül, minden egyébről lemondva, szuverénül mindvégig csak önmagára gondolva s mégis arra késztetve az olvasót, hogy 'stílművészetének lankadatlanul csodálattal adózzék. Molnár Ferenc legművészibb alkotása a "Liliom", az "Andor" az író legbátrabb művészi cselekedete." Gellért Oszkár, Nyugat.

leírás:

Újrakötött példány.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!