SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Berda a sírból

: Berda a sírból

Kiadás:

Budapest, 1986

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Vers

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

137 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

9631531171

tartalom:

"Naponta hányszor, de hányszor gondolunk elhalt családtagjainkra, barátaink valamelyikére! És elgondoljuk: mi lenne a véleménye erről, arról, és mit tenne, mondana, cselekednék adott körülmények között - ha élne?
Nincs nap, hogy ne gondolnék elhalt szüleimre, és tudom: nem haltak ők meg, hiszen itt élnek agyamban, szívemben, idegeimben, és eligazítanak a nap minden órájában.

Így vagyok hajdani, temetőbe távozott barátaimmal is.
Például Berda Jóskával, aki sűrűn szól hozzám. Szinte hallom kissé rekedtes, kántáló, mélyről jövő hangját, amint a partvisnyelet - mint püspökbotot - fogván, megáldja az előszobában köszöntésére fölsorakozó gyermekeimet. Sokszor éltem bele magam helyzetekbe, hangulatokba, történésekbe; mi lenne a véleménye ennek vagy annak hallatán, milyen vers kerülne ki a tolla alól bizonyos esetekben, ha - élne?
Így születtek meg hosszú éveken át ezek e versek, a Berda a sírból darabjai. Nem illusztrációk, utánzások, karikatúrák az itt következő írások, hanem - legalábbis én így érzem - az ő átlényegített, belső ritmusú, szabad szárnyalású versei, bőséggel áradó profán szavai és odamondogató dörgedelmei - általam. Kettőnk költészetének formavilága meglehetősen távol esik egymástól: én a kötött, rímes formákat kedvelem, mégis költészetünk valahol rokon, mégpedig az érzelmekben. Ezt ő 1957 nyarán Ostor és olajág című kötetének dedikálásakor így fogalmazta meg: "Szigorúan semper idem-i szeretettel Bíró András barátomnak, azonos érzelmeink együttérzésével..."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!