SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Beszterce ostroma

: Beszterce ostroma

Kiadás:

Budapest, 1978

Kiadó:

Móra Ferenc Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Diákkönyvtár

Terjedelem:

202 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Pongrácz István gróf nem hajlandó tudomásul venni, hogy a középkor ideje lejárt, a XIX. században úgy rendezkedik be kastélyában, mint egy igazi várúr, van hadserege, várparancsnoka, íródeákja, várúrnője és szolgaszemélyzete. Időnként, hóbortjának engedve, hadijátékokat rendez, "csapatai" összemérik erejüket a kommenciós ellenfél, Forget őrnagy "hadaival". Tekintve, hogy felesége nincs, a várban pedig feltétlenül szükség van várúrnőre, erre a posztra pénzért megvásárolja Estellát, a komédiásnőt. A "nagyasszony" azonban egyhamar megunja a várúr bolondériáit, és egy koldusszegény báróval megszökik Besztercébe. Pongrácz hadat üzen a városnak, követeli Estella kiadását. Végül is egy ügyes trükkel eltérítik szándékától, és a város Estella híján Apolkát, egy orvos árváját adja helyébe túszként. A fiatal Tarnóczy szerelmes a leányba, a gróf is ragaszkodik Apolkához. Az így kialakult kínos bonyodalmat végül is Pongrácz halála oldja meg. Mikszáth Pongrácz alakjában a korabeli, a XIX. századi magyar főnemesi osztály maradiságáról rajzol hiteles képet, azt mutatja be, hogy mennyi korlátoltság, mennyi maradiság van a középkori szokásokhoz és a főúri előjogokhoz való görcsös ragaszkodásban. Az író perspektívát is állít a maradiság és az úri kiváltság képviselője elé; Pongráczot már senki sem veszi komolyan, gúnyolódnak, nevetnek rajta, a háta mögött mindenki bolondnak tartja, és senkinek sincs kétsége aziránt, hogy egy ilyen hóbortos alak számára már csak egy megoldást tartogathat a jövő: a bukást, a pusztulást.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!