SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Budavár megvétele

: Budavár megvétele

Kiadás:

Budapest, 1902

Kiadó:

Budapesti Hírlap

Kategóriák:

Magyar irodalom Dráma

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

149 p.

Kötésmód:

karton

tartalom:

Rákosi Jenő született: Kremsner Jenő (Acsád, 1842. - Budapest, 1929.) magyar író, újságíró, színházigazgató, lapszerkesztő, főrendiházi tag, a Magyar Tudományos Akadémia levelező-, a Kisfaludy Társaság rendes és a Petőfi Társaság tiszteletbeli tagja. Alulról jött, a sokgyermekes gazdatiszti család tisztes szegénységéből küzdötte fel magát a nagypolgári lehetőségekig s a főrendiházi tagságig. Családja németből asszimilált, de a német anyanyelvűségről terjesztett legendák hamisak (Szabó Dezső). Jobbára Zala és Vas magyarajkú vidékein cseperedett föl, gazdasági gyakornokként is Somogyban működött. Korai színpadi sikere (Aesopus, 1866) láttán Kemény Zsigmond pártját fogta, behozta a Pesti Naplóhoz, ahol az ifjú riporter megtanulta a liberális Deák-pártiság tiszteletét, majd hangadóvá vált a Kávéforrás nagyotakaró fiatal bohémjai között. Társai (Ágai Adolf, Berczik Árpád, Dóczy Lajos, Toldy István a legnevesebbek) mind városias, francia, angol nyomokon haladó országot kívánnak, megvetik a nemesi kuruckodást és klerikalizmust. Az újságírást másik régi szerelméért, a színházért hagyta ott, amikor 1875-1881 között az újonnan alapított Népszínház igazgatását látta el nem csekély anyagi meg erkölcsi sikerrel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!