SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Dózsa koporsói

: Dózsa koporsói

Kiadás:

Budapest, 1976

Kiadó:

Szépirodalmi Könyvkiadó

Kategóriák:

Magyar irodalom Vers

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

120 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A cím az olvasókban a későbbi Balassi-sorokat hívja elő: "Sok vad s madár gyomra / lészen koporsója / Vitézül holt testeknek." Dózsa koporsói: azok a parasztkeresztesek, akiknek Werbőczi ítélete szerint enniök kell majd a tüzes trónon megégett Dózsa testéből. A két részes "drámai jelenetben" Dózsa nincs jelen: a szereplők a pincebörtönbe vetett, szándékosan éheztetett-szomjaztatott parasztok, akik eleinte csak sejtik, hogy valamilyen "nagy szándék" martalékai, s akik végül megtudják az ítéletet. A valóban pokoli gonoszságú helyzetben a parasztfelkelés fogoly katonái számot adnak egymás előtt az egész ügy iránti hűségükről (ki-ki a maga színvonalán, becsülete szerint), s az önbecsülés kegyetlen próbatételei, dilemmái elé kerülnek. S amire felharsan az "ítéletvégrehajtásra" szólító zeneszó, mindegyik fogoly másként készült el a végső számadással, megmutatta örök arcát "Dózsa György unokáinak", kései utódainak, akik a történelemből is gondolkozni, érezni, tudatosan élni tanulnak."

Állapot:

használt, de jó állapot

Ár:

600 Ftrendelhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!