SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Égnek a mécsek

: Égnek a mécsek

Kiadás:

Budapest,

Kiadó:

Magyar Írás-Magyar Lélek Kiadóhivatal

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

A magyar regény mesterei

Terjedelem:

195 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A történet kezdődik valamikor a mult század közepe táján s végződik a mai napok táján. Ami ebben a hosszú időközben történik, csak azoknak nagy dolog, akikkel történik: szétkorhad egy eredetileg az apa erős kezével összetartott család s a korhadt törzs helyén új hajtások sarjadnak ki. Freyde Franciska, a dunántúli erdész, későbbi kiskanizsai jegyző leánya megszületik az első fejezetben, mint egy új nemzedék ősanyja éli a sok viszontagság árán szerzett megnyugvást az utolsóban. Új író munkája, első könyv, nemcsak azt kell benne nézni, amit ad, hanem azt is, amit ígér. Az első fejezet: az erdész nevenapján, mialatt az ebédlőben nagy társaság borozik, egy távolabbi szobában megszületik a kislány. A háziasszony egyszerűen feláll az asztaltól, kimegy feltűnés nélkül, hívatja a bábát és egy óra mulva megvan a gyerek. Néhány erős vonással meg van elevenítve a helyzet. Látjuk a dolgokat, látjuk a vídám, kedélyes apát, a kemény, erélyes anyát s anélkül, hogy szó volna róla, látunk egy pillantásnyit a korból is, amikor az anyák még tudtak ilyen magától értetődően, hangtalanul szülni. Ez az első fejezet meggyőz arról, hogy aki ezt a kis jelenetet írta, az tudja, hogyan kell a dolgokat író-módra megfogni és az emberi arcokat és helyzeteket egy-két szóval, jelzővel, mozdulattal elevenné tenni. Hitelt tudott teremteni magának. A történet folyik tovább, ahogy eseményei a névnapkor született kislányra vetítődnek. Az író láthatólag előre megszabott terv nélkül beszél, az életrajz fonalán, de éles profilrajzokat ad mindjárt az elején a Freyde-család gyermekeiről, amint növekednek és nevelkednek, alakul a jellemük, öntudatosodnak bennük az élet benyomásai, gyöngéd vagy ellenséges viszonyba kerülnek egymással. Az író érti az embereit; nem mindig tárgyilagos velük szemben, van, akiről majdnem karikaturát rajzol, de közben különös gyöngédséggel mutatja fel egy-egy pillanatban a magatartásukat. Meglep, hogy milyen világító szavakat talál egy-egy pillanat megrögzítésére. Legjobb jeleneteinek egyikében, a kis Franciska esküvőjében, ahogy a család tagjai egymás mellé állnak, egy szót mondanak egymásnak, a pillantásukban, mozdulatukban benne van összesürítve a család egész helyzete; a menyasszony mámoros szédülete körül azok a szakadások, amelyek a család felbomlására fognak vezetni. Az író tud valamit, amit csak jó írók szoktak tudni: apró villanásokkal lényegbevágó dolgokat megvilágítani. Van érzéke azok iránt az elhallgatások iránt is, amelyek sokszor többet mondanak a kimondott szónál."(Schöpflin Aladás, Nyugat)

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!