SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Elszánt szívvel

: Elszánt szívvel

Kiadás:

Siófok, 1980

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Magyar irodalom Vers

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

182 p.

Kötésmód:

papír

tartalom:

Garai István 1915-ben született Nagyölveden, a Felvidéken. Egyetemi tanulmányait Pozsonyban, majd 1938-tól, az északi területrészek visszacsatolása után, Budapesten végezte. Tanított Csallóközben, Délvidéken. A háború elsodorta, s a stockerau-i hadifogság után, 1945 végén Békéscsabára került, a helyi leánygimnáziumba tanárnak, majd igazgatónak. Amikor 1946-ban Békéscsabán megjelent a Csordulatig című verseskötete, már négy köteten volt túl. Új verseiben a hadifogolyélet kínjait írta meg. Már 1944-ben A nyugatra szálló fellegekhez című verseskötetében megfogalmazott mondandója miatt az meggyűlt a baja államhatalommal. Az Újvidéki Királyi Ügyészség megtiltotta a könyv terjesztését. Ezzel a harcos hanggal aztán az 1948-ban megjelent Mesekirályban is találkozhatunk. A kötetben megjelent néhány verse miatt a Szegedi Népbíróság ítélete alapján két évet Szegeden, a Csillag-börtönben kellett töltenie. Az ítélet két évi börtönt, tíz év hivatal és politikai jogvesztést, valamint vagyona egynegyed részének elkobzását határozott meg. A vád a demokratikus államrend elleni izgatás volt. Ő maga a mesekirály, aki sír és nevet fájdalmas dühében. "Csak várok, sírok, átkozódom / e zúzott, vert országban én. / Kivándoroljak? Nem! Hisz érzem, / hogy időtlen itt marad népem / és sorsa kell legyen enyém." (Részlet a Mesekirály c. versből). A börtönben sem tétlenkedett, de ottani termése csak 1990-ben jelent meg a Vasrács és boltív címen 1949 és 1958 között egyetlen verse sem jelenhetett meg, a tanítástól is eltiltották. Mindezek miatt kályhafűtőként, dekádelszámolóként dolgozott 1964-es rehabilitálásáig. Ekkor térhetett vissza a katedrához. 1984-ben költözött családjával Budapestre, ahol 2008. október 25-én bekövetkezett haláláig élt és alkotott. Költészetében mindig nagy hangsúlyt kapott a költői hivatástudat. Egyéniségének egyedi hangját latin versei adták meg. A Petrarca Tanulmányok és a Petrarca Irodalmi Díjak Nemzetközi Központja 1978-ban a Petrarca díj ezüst babérkoszorújával tüntette ki. Garai István életének 94. évében hunyt el, szelleme azonban mindvégig friss maradt.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!