SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Csillagos ég, merre van a magyar hazám? Meditációk, publikációk, esszék

: Csillagos ég, merre van a magyar hazám? Meditációk, publikációk, esszék

Kiadás:

Budapest, 1997

Kiadó:

k. n.

Kategóriák:

Magyar irodalom Magyar történelem

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

257 p.

Kötésmód:

papír

ISBN:

963650783x

tartalom:

Csillagos ég, merre van a magyar hazám? Ezt kérdezték nyolcvan esztendővel ezelőtt a Dolomitokban s az Isonzó katlanában a somogyi, szabolcsi vagy angyalföldi bakák. És amikor az életben maradottak hazavergődtek sántán, csonka-bonkán, azt vették észre, hogy a hazából alig maradt valami. Tenyérnyi terület csupán. Ám ha feltámadna és hazavergődne nyolc évtized után a sok hősi halott, mit kérdezne napjainkban? Egy biztos, hogy azonnal rájönne, még kisebbre zsugorodott a talpalatnyi föld. A Dunántúl, az Alföld nagy része már idegenek kezén van, az ipart, kereskedelmet idegenek uralják, a cégtáblákon szinte kizárólag idegen nevek díszelegnek. S jószerével a magyar szolga vagy cseléd az új honfoglalók háza táján. Merre van a magyar hazám? Ilyen gondolatok környékeztek, amikor kötetem címét kerestem. Lelkem mélyén pedig ez a kérdés feszült: hol kell keresnem hazámat? Akadtak gyámba válaszok. A szegénység, eladósodás vitt bennünket erre az útra. Ám a lelkiismeret hangosan megszólalt, nem tékozoltuk-e el önakaratból is értékeinket, mint tettük ezt erkölcsünkkel? S melyiket hamarabb, az erkölcsi tartást vagy a "grundot"? Az a véleményem, hogy előbb az erkölcsöt tapostuk sárba, aztán már könnyű volt szabadulni a "grundtól". Irwin Shaw-nak igaza van, a "holtakat nem lehet eltemetni". Przemysl, Gorlice, a Dolomitok és a Don hősei itt bolyonganak körülöttünk. Szemünkbe kiáltják: mit tettetek a hazával! A sivár válasz, hogy a szegénység kényszerített rá, nevetséges. Az is, hogy új korszak küszöbéhez érkeztünk, amelyben a haza fogalma már nem a régi. És ebbe nyugodjunk bele! De - kérnék számon a hősök - biztos, hogy jó úton jártok? Mi nem azért éltünk és haltunk. Írásaim ilyen számonkérő jellegűek ...

leírás:

Érvénytelen bélyegzővel.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!