SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Fráter György. I-II. kötet

: Fráter György. I-II. kötet

Kiadás:

Budapest, 1928

Kiadó:

Franklin-Társulat, Révai Testvérek

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Jókai Mór összes művei. Centenáriumi kiadás

Terjedelem:

259, 258 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Az először 1893-ban megjelent történelmi regényt a kései Jókai egyenetlen színvonalú művei közé sorolja az irodalomtörténeti bírálat. A biográfia és a korrajz a revüszerű látványosság és a cselekményesség szolgálatában áll. Martinuzzi Utyessenovics György életének minden szakaszát nyomon kíséri a szerző: Corvin János híveként bukkan föl Budán; emelkedése Zápolya János udvarában folytatódik; fontos motívum a Zápolya húga iránti szerelmi szenvedélye; ez elől kolostori világba menekül, és egyházi karrier révén válik nagy befolyású politikai tényezővé. Jókai eszményíti a barát alakját, igazolja országmentő politikáját, és intrikával magyarázza kudarcát. Jókai ezúttal aprólékosan követi forrásait, főleg egy 18. századi francia történeti munkás és Szerémi György (nem Lajos) emlékiratát. Az átvett részletek némi krónikaszerű monotóniájáért kárpótolhatja Jókai híveit a magyarság történelmének, két ellenség közötti vergődésének nagyvonalú összefoglalója, színes pannója, meg az az abszurd túlzásba hajló - Weöres Sándor, Mészöly Miklós történelmi látomásait előlegező - tragikus groteszk, amellyel a regény kezdődik és végződik: Dobzse Lászlónak szekérnyi levágott török fejet, kidekorált koponyát küldenek ajándékba; a lemészárolt Fráter György fülét gyilkosai "hőstettük tanújeléül" juttatják el Ferdinándnak; a holttest "hetven napig temetetlen". A pápa fölmenti a bűnért a gyilkosokat, a kor pedig azzal a cinikus közhellyel búcsúzik el legmesszebbre tekintő hősétől, hogy: "Mindenkinek meg kell halnia."

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!