SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Holttenger

: Holttenger

Kiadás:

Budapest, 1936

Kiadó:

Révai Irodalmi Intézet

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

405 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"A Mezőségre új papot visz egy döcögő parasztszekér. A tájék arcára ráfagy a rémület, mint Vincent van Gogh didergő szépia-bokraira, az őszi esőktől felhólyagzott anyaföld magábaszívja a kerékagyat s köröskörül tengerré dagadtan állja el a jövevény előtt az utat. Ami ezen a mozdulatlan vadvizen túlesik, az a legősibb erdélyi kisvilág. Egymásba barázdált nemzedékek vívják itt századok óta a maguk szívós, engesztelhetetlen közelharcát. Kereszt, kakas, vagy pravoszláv misemondás hite épúgy szétveti őket, mint egymást fojtogató szűkös földsávjaik, melyek tagosítás nélkül aprozódtak fel az egykori jobbágy-telkeik helyén. Minden falu más faji képletet mutat, egyik még a honfoglalás jogán birtokos kisurak telepítése, másika paraszttá vedlett armalisták szegénysora. E gazdag rétegezettségű magyarok közt kúszik végig a zárt faji egységű, tagozatlan román folyondár. A fajok e parányi katlanában apró, falusi koncokért patriarkális, rég-telepes zsidók birkóznak nyers, keményszívű örményekkel, míg minden faluvége gyanus fertályaiban cigánynépek primitív, idegen ethnosza ver gyökeret. A kolozsvári Alma Matertől a Mezőség szívéig áldozatosan hosszú az út s az íróban életre ébred az a fiatal lelkipásztor, aki a háborúeleje forgatagában népéért vállalta ezt az áldozatot. Két évtized átalakító ereje világokat mosott el, de úgy érezzük, hogy Makkai egykori aklának remekbeformált emberei felett ma is azok az iratlan, vasfegyelmű törvények uralkodnak, melyek századok óta megszabták a falu mindennapi életét. Az egykori Bethlen-birtokok közé ékelt Kamarás árnyékában felvázolódik egy-egy országos figura, de e regényes önéletrajz, jórészt olyan egyszerű, jeltelen lelkekről beszél, akik számára a megmagyarázhatatlanul bőséges Erdély átszellemült, királyi szépséget juttatott. Holttenger-övezte kolozsmegyei falvakban, iskolalak tornácáról, parókiák mélyéről, kis kúriák verandájáról változatlan szépségükben sejtelmesednek elő ezek az árnyképek, akiknek különös, élő plaszticitását csak Erdély csodálatos levegője magyarázhatja meg."

leírás:

A kötés meglazult.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!