SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Karácsony Kolozsvárt

: Karácsony Kolozsvárt

Kiadás:

Budapest, 1933

Kiadó:

Káldor Könyvkiadóvállalat

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Terjedelem:

174 p

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

"Szabó Dezső hallotta sírni az emberi szenvedés minden Stradiváriusát, s e mély élményből a következő mesét alkotta meg: Szücs Barnabás, egy gyárkémény nagy író, iszonytató zivatarban megy haza albérleti lakásába, a szél letépi kabátját, szájába berohan az ég csurgása, hátán hideg patak áramlik, de ő szelíd alázattal megy tovább erdőn, bokron, szélen át, végül egy erdőcske szélén eléri a sárgasírásu házat s mély orgonahangján üdvözli a szállásadónőt, aki azonban ekkor éppen haldoklik, kiskorú leánya, bizonyos Fityfirity pedig éhes és fázik - minden úgy, akár a mesében, csak éppen nincs Karácsony éjszaka. De azért a nemesszívű özvegy még azon éjjel meghal és gyermekét utolsó hörgéssel rábízza Szücs nagyságos urra, közben rettenetesen fuj a szél, csikorognak a zárak és persze nagyon hideg van. Másnap az író bácsi, vagyis a modern Magyarország legnagyobb drámaírója eltemetteti a szegény mamukát és hősen nekivág a nagyvilágnak, hogy pénzt teremtsen az árva számára. De pénzt se a színigazgató nem ad, se a bankvezér, se a barátok, a nagy drámaíró tehát egy külvárosi kocsmában kényszerül rábeszélni egy neves betörőt arra, hogy együtt csináljanak meg egy kiadós kis betörést. Miközben az elhagyott villa feltört szobájában éppen zsákbaszedik az elvinnivaló drágaságokat, véletlenül egy csecsemő akad kezük ügyébe, erre Barnabás úr nagylelkéből zokogó nagy kérlelés és Puty-puruty édes gügyögőcske kezd hulladozni, addig-addig, míg rájön, hogy gyerek előtt nem lehet lopni. Némi egymásnak szegzett revolveresdi után a betörőtárs mérgesen elmegy, a gügyögő gyárkémény pedig tejet melegít és megcucliztatja a csecsemőcskét, ilyen szíve van, közben azt is eldönti, hegy még holnap meglátogatja szegény anyja sírját. Hát ezalatt persze hazajönnek a ház urai, megint revolver, az író ezt úgy oldja meg, hogy szalonszerű bemutatkozással odaveti elsodort nagy nevét, hiába: jön a rendőr, jön a Markó. De a regény még tovább tart. Az író kiszabadul, meglátja egy plakáton, hogy időközben ellopták megölt falu drámáját, visszamegy a régi lakásba és dermedten zihálni kezdi: hogy Fityfirity! De üres a fészek, az árva egy hátrahagyott levélben közli csupán, hogy elvitték őt Kolozsvárra a nagymamához. Több ívnyi rémségek után végre Szücs Barnabás is elér Erdélybe, most már pontosan Karácsony éjjel, még életben találja a megőrült Fityfirittyet, ki boldogan hal meg karjaiban, ezekután a drámaíró felakasztja magát a kunyhó gerendájára." Török Sophie, Nyugat

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!