SZÉPIRODALOM / Magyar irodalom kategória termékei
Katánghy Menyhért képviselő úr viszontagságos élete, kalandjai, szerencsétlensége, szerencséje és művei

: Katánghy Menyhért képviselő úr viszontagságos élete, kalandjai, szerencsétlensége, szerencséje és művei

Kiadás:

Budapest, 1903

Kiadó:

Révai Testvérek

Kategóriák:

Magyar irodalom Regény, elbeszélés

Nyelv:

Magyar

Sorozat:

Mikszáth Kálmán munkái

Terjedelem:

288 p.

Kötésmód:

egészvászon

tartalom:

Katánghy Menyhért históriájából megismerjük az elszegényedett és a teljes lesüllyedéstől rettegő dzsentriket, akik nagyon sokan voltak, és együtt nagy erőt jelentettek: ők voltak a magyar vármegyék támaszai és talpkövei, tisztségviselői és hangadói, parlamenti képviselői. Régi dicsőségük romjain éltek, és igyekeztek jól élni. Persze, nem munkából a dolgos polgárokat lenézték, hanem megyei stallumokból, érdekházasságokból, családi és politikai kapcsolatokból, s bármilyen svihákságból. Katánghy viszontagságos élete során mindent kipróbál: orvosnak tanul, de nemigen praktizál, érdekházasságot köt, de párjára akad, mert pénztelen hitvese is a gazdagnak hitt orvos oldalán reméli a könnyű életet. Végül fáradsággal, csalással és ámítással megszerzi egy erdélyi kerület képviselői mandátumát, mígnem felesége cselszövése miatt ebből is kiesik. Újabb csínnyel ismét szerez magának képviselőséget. S megint érdektelen, hogy hol, mit és kiket képvisel csak bent üljön a Tisztelt Házban. A mandátumkergető ingyenélő, a királycsináló rokoni, baráti, megyei dzsentrihad, a bármire manipulálható, félig érett polgárság s végül a Parlamentben ülő, semmihez sem értő képviselő-sereglet csupa hasznavehetetlen, kártékony, anakronisztikus figura. De még sokáig ők intézték az ország sorsát.

Ár:

nincs raktáron, előjegyezhető
 

Hogyan böngészhetek?

Ahogyan a leginkább kényelmes Önnek! Tekintse át kínálatunkat témakör, szerző, sorozat vagy cím szerint, vagy használja a részletes keresőt!

 

Hogyan értesülhetek az új ajánlatokról?

Rendeljen hírlevelet, így mindig naprakész lesz, és csak a kiválasztott témákat küldjük el!

 

Hogyan rendelhetek?

A raktáron lévő könyveket a ""-ba helyezve rendelheti meg! Ha a keresett könyv nem található, kérjük, jegyezze elő, s igyekszünk minél hamarabb beszerezni. (További segítség...)

Belépés

Még nem regisztrált? Kattintson a Facebook-belépés gombra vagy, ide kattintva hagyományos regisztrációt kezdeményezhet.

Súgó

Jelszó-emlékeztető kérése

A jelszó-emlékeztetőt elküldtük a megadott e-mail címre.
A levél kézbesítése legfeljebb néhány perc. Ha jelszó-emlékeztetője nem érkezik meg egy órán belül, kérje kollégáink segítségét!
A megadott email cím nem található
Ehhez az e-mail címhez nem áll módunkban jelszó-emlékeztetőt küldeni!

Az e-mail címhez, amelyhez az imént jelszó-emlékeztetőt kért, nem visszaigazolt felhasználói fiók tartozik, ezért ezzel az e-mail címmel és a hozzá tartozó jelszóval egyelőre nem lehet belépni. Kérjük, ellenőrizze e-mail postafiókját, és a kiküldött értesítőben található link segítségével erősítse meg regisztrációs szándékát. Ezt követően az eredetileg megadott jelszavával beléphet felhasználói fiókjába.

A megadott e-mail címre nincs lehetőség jelszó-emlékeztetőt kérni.

Jelentkezzen be Facebook vagy LinkedIn segítségével!

Adja meg korábban regisztrált e-mail címét, hogy elküldhessük Önnek a jelszó-emlékeztetőt!